Logo

Úspešná nedeľa 11.1.2009

V snahe nadviazať na predchádzajúce 2 výhry a udržať sa v popredí tabuľky nastupujeme aj proti zachraňujúcemu sa Prešovu v nadupanej zostave, hoci viacerým sa musí o šachu aj snívať (Monika, Juraj, Martin,...) z hrania každý víkend. Posledné dve šachovnice sme zverili dievčatám Monike a Karolíne.
Kaď vidíme zostavu súpera (z prvých štyroch hráčov súpisky iba jeden), vidíme, že príprava (ak nejaká bola) vyšla nazmar. Na druhej strane sa nemôžem vyvarovať dojmu (u družstva aj u seba), že sme súpera začali podceňovať.
A tak sme rozohrali zápas, v ktorom Maťo Hrabuša musel v otvorení odovzdať pešiaka, ja som okrem pešiaka stratil ešte 2 tempá, Karolína si hrdinsky zarošovala pod útok ťažkých figúr a Marián Kantorík síce zobral pešiaka na b7, ale za to musel dosť dlho trpieť pod aktivitou súpera.
Po 3 hodinách za stavu 0:0 sme nielen drkotali zubami od strašnej zimy v miestnosti ale aj od rysujúcich sa problémov v zápase.
Prvý vyhral Juraj Druska, keď poctivo spočítal, že síce berie dámu, ale súper uvažoval s hroziacim postavením novej. Nakoniec unikajúceho pešiaka zadržal. Následne však kapituloval Maťo Hrabuša, ktorý musel pridať ešte dve kvality a nakoniec nebol s čím hrať. Začínali sa už rysovať možné ďalšie body v pozícii Petra Palečka a hlavne Moniky, ktorej súper hral len dozadu a po oslabení kráľa stratil figúru. Za stavu 2:1 som uvažoval so vzdaním svojej bezperspektívnej pozície proti súperovi s elom o 346 nižším, ale do miestnosti prišla delegácia hráčov zo 4.ligy Laco Bartek, Jano Lisý, Peter Tvrdoň,..., tak som ešte vymyslel špek. Súper rozmýšľal a medzitým Karolína v rovnej pozícii uspala súpera tak, že prekročil čas. 3:1. Pohľad na lepšiu remízu u Martina Maďara a vylepšujúcu sa pozíciu Mariána Kantoríka mi dával nádej, že na mojom hraní tento zápas nevisí. A skutočne, môj súper stále hľadá cestu k výhre, Marián premazáva centrálnym pešiakom a upravuje na 4:1 a Martin Maďar istí zápas remízou. 4,5:1,5.
Súperovi som „vsugeroval“, aby svoju prevahu realizoval práve tým jediným spôsobom, kde bola diera a kontrolným ťahom som odšachol vežu. Šachy sú naozaj nespravodlivé a bolo mi trápne, že po podobnej výhre v 5.kole v 3.lige s Peťom Ambrózim som znovu švidľoval. 5,5:1,5.
Výhru zavŕšil Peter Paleček, ktorý odobral v začínajúcej časovke pešiaka a potom skúsene prešiel do vyhratej vežovky. 6,5:1,5.
 
Súťaž sa dobre zauzľuje, družstvá na čele stratili body remízami, no už ich asi nechytíme, keďže nás do konca čakajú silné Fiľakovo, Univerzita Košice a zachraňujúce sa Junior B.Bystrica a Zemplín Michalovce.
 
Marián Kantorík s obdivom hodnotil výkon mládeže (hlavne dievčat) a predbežne prisľúbil, že mu bude cťou hrať za takéto družstvo aj v budúcej sezóne.