Logo

6.1.2009 - Liptovská šachová škola cestovala na Ukrajinu

Leko - Ivančuk
Turnaj sa odohrával v kultúrnom dome. Šachisti hrali na pódiu a ich partie boli premietané za nimi. Diváci sedeli v hľadisku a hru sledovali. Podľa môjho úsudku divákov nepredstavovali len šachisti hrajúci turnaje, ale aj obyvatelia mesta. Obecenstvo sa počas rôznych kôl menilo, ale vždy bolo plno. Mať takéto šachové povedomie na Slovensku, môžeme byť šťastní. Peter Leko po skončení kola prekvapil svojím komentárom partie v ruštine, za čo zožal uznanie obecenstva. Návšteva takýchto partií predstavovala veľký zážitok nie len pre deti, ale i pre rodičov, hoc nehrajúcich šach.
Detský turnaj
V turnaji sa stretlo 49 hráčov do roku nar. 1995. Od nás v tomto turnaji hrali Ondrej Mráz, Monika Mrázová, Richard Mojš a Ondrej Loviška. Keďže sme nemali so sebou trénera, tak hodnotenie úrovne turnaja asi nebude veľmi fundované, ale podľa nášho úsudku (i podľa komentára organizátorov) bolo prvých 15-20 detí veľmi dobrých a partie odohrané na prvých stoloch boli kvalitné a i skúsení hráči ako Ondro a Monika si veľmi dobre zahrali. Koniec štartového poľa predstavovali mladšie deti, ktoré majú svoju šachovú kariéru stále ešte len pred sebou.
Ondrej skončil na krásnom 3. mieste v celkovom poradí so ziskom 7 bodov z 9 a vyhral svoju kategóriu (1997 a mladší). Monika hrala výborne prvé dva dni (na prvých stoloch), žiaľ posledný deň sa jej nedarilo a zisk 5/9 stačil na konečné 16. miesto. Posledný deň sa darilo Riškovi (vyhral posledné dve kolá) a ziskom 5/9 obsadil celkovo 23.miesto a vo svojej kategórii do 10 rokov 3. priečku. Ondrovi L. záver turnaja naopak nevyšiel, pokazil partiu v poslednom dni a zisk 4,5 /9 neodzrkadlil jeho predchádzajúcu hru a stačil na 25.miesto v celkovom poradí.

I keď išlo o turnaj jednotlivcov, celú dobu medzi sebou súťažili i družstvá pozostávajúce z 3 chlapcov a jedného dievčaťa.

„KOMANDA SLOVAČČINA“ (tak sme zneli v miestnom jazyku) si viedla veľmi dobre a obsadila 3. miesto, len so stratou 0,5 boda na druhú priečku.

 

Poradie prvých 5 družstiev:

1.       KOLOMIJA 25,5 b

2.       MUKAČEVO 22,0 b

3.       SLOVAČČINA 21,5 b

4.       UŽHOROD 19,5 b

5.       LVOV 18,5 b

 

OPEN

V tomto turnaji Liptovskú šachovú školu zastupoval Martin Mráz. Nemal to veru jednoduché, turnaj bol prešpikovaný hráčmi s vysokými ratingami. Uhral 3,5 boda z 9, čo podľa nášho úsudku bol veľmi pekný výsledok, sám Martin však tvrdí, že s viacerými bodmi by bol spokojnejší.

Organizátorom festivalu ďakujeme za nezabudnuteľný zážitok. Mukačevský festival môžeme smelo nazvať šachovým sviatkom, ktorého atmosféru veľmi radi prídeme do Mukačeva "nasať" i o rok. 

PS: Aké pekné by napríklad bolo, keby mládežníckych majstrov Slovenska na MSR mládeže vyhlásili slovenské šachové osobnosti...

Lovišková

Dokumenty na stiahnutie