Logo

24.7.2008 - Pardubice 2. časť CZECH OPEN

Polovica turnaja je za nami a to je, myslím, vhodný čas na predbežné zhodnotenie a vyjadrenie celkových dojmov našej účasti na ňom. Osobou najkompetentnejšou k tomu, aby hodnotil hráčske výkony je vedúci našej výpravy a šéftréner Peter Paleček. Ten vyjadril predbežnú spokojnosť, pričom sľúbil, že detailnú hodnotiacu správu dá zverejniť na našu webstránku po ukončení turnaja. Preto si dovolím zatiaľ ja, z pohľadu otca troch hráčov, pridať pár dojmov.
Zástupcovia nášho klubu nás tu reprezentujú v troch turnajoch: A, B a D. Vo velmajsterskom A turnaji má Peter Paleček po piatich kolách jednu prehru a štyri remízy. Turnaj je priam prešpikovaný titulovanými hráčmi, čo samo o sebe hovorí o jeho mimoriadne vysokej úrovni. Každý pol bod sa získava veľmi ťažko, no napriek tomu verím, že nášmu šéftrénerovi sa vo zvyšných štyroch kolách podarí uhrať aj nejaké to víťazstvo.
V B turnaji máme dvoch zástupcov. Trénera Ladislava Barteka a Moniku Motyčákovú. Ich dojmy Vám priblížia dva krátke rozhovory, ktoré som s nimi urobil pred začiatkom šiesteho kola.
 
Ladislav Bartek
 
-                     Laco, turnaja CZECH OPEN v Pardubiciach sa zúčastňuješ po prvý raz. Aké sú Tvoje prvé dojmy z tohto podujatia?
-                     Páči sa mi tu, A-čko je veľmi silný turnaj, B-čko je tiež solídne, výborne si tu zahráme všetci.
-                     Ako sa Ti zatiaľ darí? Si spokojný s Tvojou hrou?
-                     Ja som mal 3 body zo štyroch, no včera som prehral s ruským hráčom Semenom Grigorievom. Je to škoda, padol som na 70. šachovnicu, no ešte to nie je zlé. Treba vyhrať v nasledujúcom kole.
-                     Aké máš ambície?
-                     Tak, ja som 124. nasadený, takže úspech by bol, podľa mňa, ak by som skončil v prvej 50-ke, lebo nehrám dlhé roky takéto turnaje.
-                     A teraz možno niečo nešachové. Ja s Vašou časťou výpravy nebývam, tak mi povedz, ako trávite voľný čas, keď odohráte partie, a keď ste na ubytovni.
-                     Je to v pohode. Analyzujeme tie partie, pripravujeme sa, kto má silných súperov, sú v databáze, takže dá sa pripraviť, proste vedieme taký bežný šachový život.
-                     A máte aj nejaké nešachové aktivity?
-                     Spoznávame mesto. Ja som bol s jedným mojim priateľom v zámku, pochodili sme po centre a tak podobne.
-                     Čo ťa na turnaji zaujalo?
-                     Videl som hrať hráča z prvej desiatky na svete. Je to niečo fantastické. To kombinačné myslenie, to sa nedá opísať. Treba to vidieť.
-                     Myslíš na Mameďarova?
-                     Áno, na neho. Bol to fantastický zážitok.
-                     Ďakujem za rozhovor a prajem veľa šťastia v ďalších kolách.
 
 
Monika Motyčáková
 
-                     Monika, ako sa Ti zatiaľ darí, ako si so sebou spokojná?
-                     (Smiech...) Mám zatiaľ 3 body z piatich a som celkom spokojná. Zo začiatku som nebola moc, ale teraz už som.
-                     Ako by si si predstavovala Tvoj záverečný výsledok?
-                     Uf, tak to vôbec neviem, ako fakt.
-                     No, určite si sem išla s nejakými ambíciami, s nejakou predstavou.
-                     Išla som sem s plánom, že si uhrám nejaké FIDE ELO body, ale že by som očakávala zisk nejakého konkrétneho množstva bodov, tak to nie
-                     A čo sa týka zisku ELO bodov, tak darí sa Ti zatiaľ?
-                     Zatiaľ áno. Doteraz mám asi +60 bodov.
-                     To je veľmi dobrý výsledok. Držím palce, nech Ti to tak ide aj ďalej. Rád by som sa Ťa však ešte spýtal, ako trávite voľný čas.
-                     (Smiech...) No tak, ráno futbal s kamarátmi s Beskydskej šachovej školy.
-                     Dievčatá spolu s chlapcami?
-                     Áno, áno. Ja som však ochorela, tak som dlhší čas nehrala. Ináč normálny režim, ráno raňajky, potom nejaká príprava a tak.
-                     S kým sa pripravuješ?
-                     Sama.
-                     Ako hodnotíš tento turnaj?
-                     Som spokojná. Takýto veľký turnaj som ešte nehrala. Majstrovstvá sveta sú tiež veľký turnaj, ale tento je ešte väčší.
-                     Si tu prvý raz?
-                     Áno, prvý raz som tu.
-                     Ďakujem za rozhovor.
 
Početné zastúpenie máme v turnaji D. Podrobne o každom hráčovi sa rozpisovať nejdem, pretože výsledky máte možnosť sledovať. Pripomeniem len, že najviac sa zatiaľ darí Ondrejovi, Martinovi a Karolíne, ktorí stratili len po jednom bode, pričom ostatní sú im v pätách. Vládne medzi nimi zdravá rivalita, čo by im malo pomôcť pri motivácii. Výsledky sú zatiaľ, myslím nad očakávanie dobré, hoci zatiaľ sa nám nedarí veľmi plniť zámer, s ktorým sme sem išli. Hráči chceli nazbierať nejaké FIDE ELO body, no zatiaľ im žreb hráčov s medzinárodným ratingom prideľuje len veľmi zriedka.
Možno by Vás ešte mohla zaujímať jedna kuriozita, ktorá sa stala v treťom kole. Ondrej nastúpil na prvej šachovnici proti dovtedy vedúcemu hráčovi Františkovi Fuchsovi. V tejto partii porazil favorita. Ja si však zvyknem skontrolovať, či sú výsledky mojich detí správne zapísané (teda aspoň, pokiaľ je ten výsledok pozitívny). V zápise o 1. šachovnici som zbadal nasledovný údaj: Mráz Ondrej – Fuchs František 0:1. Hneď som upozornil rozhodcu, že má zle zapísaný výsledok. Jeho prvá prirodzená reakcia bola, že sa znovu pozrel do odovzdaných a podpísaných partiárov. V nich však bol tiež uvedený výsledok 0:1. Pomyslel som si, že Ondrej asi podpísal opačný výsledok a rozhodcovi som povedal, že partia skončila víťazstvom Ondreja Mráza. To si rozhodca išiel overiť u hráčov, ktorí si analyzovali práve dohratú partiu. Na otázku, či vyhral biely, alebo čierny, znela jednohlasná odpoveď: čierny. Rozhodca sa na mňa obrátil so žiadosťou, aby som ho druhý krát neplietol. Až vtedy mi došlo, čo sa vlastne stalo. Súperi totiž odohrali partiu s opačnými farbami. Hneď som to vysvetlil rozhodcovi. Trochu som sa bál, či táto situácia dodatočne neovplyvní výsledok zápasu. Moje obavy sa potvrdili, keď z niektorých prítomných zneli návrhy, aby sa partia opakovala, alebo aby bola uznaná za remízu. Našťastie rozhodca správne rozhodol, že partia sa odohrala tak, ako sa odohrala, a nemožno dodatočne meniť jej výsledok a nie je ani dôvod, aby so opakovala. Poučenie pre hráčov by však malo byť také, aby si vždy víťazi dobre skontrolovali, či bol výsledok zápasu zapísaný správne. Nuž, a my máme jednu ďalšiu zaujímavú spomienku z potuliek po šachových turnajoch.
 
                                                                                                          Ivan Mráz