Logo

Majstrovstvá Európskej Únie mládeže 2013 Malenovice

Správa z 1. hracieho dňa

Po prvom hracom dni môžeme skonštatovať, že úspešnejšou časťou liptovskej výpravy je tá rozhodcovská (Pekár, Mikláš), ktorej sa podarilo zabezpečiť bezproblémový chod onlinov. V  hráčskej sekcii to bolo o niečo horšie, keď zo 4 možných bodov sa nám podaril získať len skromný polbodík. Ten má na svedomí  jediný chlapec, Adam Ďurica, keď remíza bola logickým vyvrcholením vyrovnanej partie. Celý bod mala na dosah Martinka Tarageľová, v istej fáze najdlhšej partie v kategórii do 10 rokov po aktívnej hre na kráľovskom krídle stála na výhru, postupne však svoje aktívne figúrky prevádzala do pasívnejšieho postavenia a zápletku rozmotala ťahom Dd2, keď ponúkla súperke všetky tromfy a tá to, bohužiaľ, neodmietla. Aj najmladšia, Kristínka Šubjaková, v partii ako na hojdačke, mohla preklopiť misku váh na svoju stranu, prehliadla možnosti dobrej  protihry, zbytočne obetovala a súper jej ďalšiu šancu už neponúkol. Emma Miklášová sa proti vysoko favorizovanému maďarskému súperovi dlho držala, nakoniec ju však nemilosrdne obral o kvalitu a tým aj o nádej na úspešný výsledok. Ostáva nám veriť, že v ďalších kolách bude naše bodové konto narastať výraznejším spôsobom.

Správa z 2. hracieho dňa

Pohľad na naše bodové konto po druhom kole je o poznanie radostnejší. Prvá nám urobila radosť Martinka, keď pomerne skoro využila rýchlu hru českej súperky a získala prevahu 3 pešiakov, premenila si dámu a nekompromisne skórovala. Kristínke pripravil súper krušné chvíle, vyzeralo to na jej prehru, potom však jej protivník v návale radosti nechal stáť na mieste svoju napadnutú dámu, čo Kika s výkrikom „Yes“ využila a bolo po partii, pripísali sme si teda už druhý bod. V hre boli ešte naši najstarší. Najprv vstal od stola Adam, hral znovu solídne, dostal sa z ťažkej situácie, dokázal ešte súperovi nastaviť pascu a získať figúru, potom však prišla strata koncentrácie, nechal si zobrať posledného pešiaka a jeho dva kone už mat nemohli dať, znovu remíza. Emma má na konte po druhom kole stále nulu, najprv zle umiestnila a následne zle vymenila svoje figúrky, ostali jej 2 kone proti dvojici strelcov pri horšom postavení jej kráľa, navyše sa dostala do časovej tiesne, čo jej súper dokázal využiť na matový útok. Onlinová časť výpravy stála v istom momente tiež na prehru, keď jej súper v osobe vedúceho údržby hotela vypnutím wifi routra pripravil krušné chvíle. Dokázali sme však vykopnúť z bránkovej čiary a nerovný súboj otočiť vo svoj prospech.


Správa z 3. hracieho dňa


Deň začal simultánkou IM Petra Piska, kde z 15 partií jednu prehral, jednu remizoval a zvyšných súperov (vrátane Kristínky) porazil. 
sach2.csprint.sk/euycc_simultanka/ 
Poobede naši nastúpili k 3. kolu a hrali so striedavými úspechmi. Partia vôbec nevyšla Martinke, keď povrchnou rýchlou hrou stratila už v otvorení materiál. Naopak peknú partiu prakticky bez chýb odohrala Kristínka proti nebezpečnej Francúzke, získala kvalitu a súperka prekročila čas. Kika po 3.kole je v skupine štyroch 2-bodových dievčat, kde o poradí na 1. až 4.mieste rozhoduje len pomocné kritérium. Dlhé partie hrali naši dvanásťroční - Emma po dobrej príprave získala útočné postavenie, v ktorom však nenašla odvahu obetovať hneď ale až potom, keď to bolo neskoro. Tréneri oboch hráčok ukazovali cestu k výhre za obe, ale hráčky mali ďaleko k takémuto uvažovaniu a partia skončila remízou, keď nie je jasné, kto polbod získal a polbod stratil. Aj Adam mal náročnú spočiatku pozičnú a neskôr kombinačnú partiu, nakoniec prehliadol jednoťahový mat... Z ostatných Slovákov zatiaľ púta pozornosť stopercentný Rišo Volčko.
Pikoškou kola bol fotografický dôkaz rumunského trénera proti francúzskemu trénerovi, že sa zhovára počas partie so svojou zverenkyňou. Nakoniec to prešlo len napomenutím. 


Správa zo 4. hracieho dňa

Ranná návšteva rodičov Martinky mala navodiť pocit zodpovednosti a futbal na asfaltovom parkovisku dobrú náladu a zabudnutie na nie príliš vydarený vstup do turnajov. Dohrali sme s tromi ľahšími zraneniami (odreniny a podvrtnutý členok).
Potom nasledovala príprava a tréner Peter Paleček ju trafil úplne dokonale. Spokojne pozeral, ako to vychádza až do chvíle, kým Kika zabudla pokryť centrálneho pešiaka, Martinka trojťahovo vynútene nevzala súperke dámu. Verili sme aspoň v celý bod Emmy a Adama, no ani tam sme prevahu nedoviedli k realizácii celého bodu. V U12 teda dve remízy z lepších pozícií. Kika postupne strácala pešiakov a nakoniec tieto straty rozhodli o prehre. Martinka v pokračovaní partie si stále udržiavala výhodu a súperku tlačila do časovej tiesne, nakoniec však s dostatkom času neodolala ponúknutému otrávenému pošiakovi a neskontrolovala, že jednoduchým odťažným šachom (ktorý by inokedy videla o polnoci aj poslepiačky) stratila dámu a čoskoro aj partiu. 
Dnes sa preklopíme do druhej polovice a veríme, že so smutnými správami už končíme.
 
Správa z 5. hracieho dňa

Taký radostný deň sme ešte v Malenoviciach nemali. Všetci Liptáci svoje partie vyhrali!!!! Prvá vstala od šachovnice najmladšia Kika, pomerne rýchlo dokázala získať kvalitu, ktorú potom aktívnou hrou postupne zväčšovala a jednoducho dala mat. Ďalšiu radosť nám pripravila Martinka, keď v slovenskom súboji s Dávidom Slivkom rýchlo povymieňala takmer všetky figúry a s tou poslednou (jazdcom), ktorá jej zostala, zobrala súperovi ešte tri pešiaky a výhra bola na svete. Emma získala v otvorení proti rýchlo hrajúcemu rumunskému súperovi pešiaka, ktorého napriek stupňujúcemu sa útoku súpera urputne ubránila, v správnom čase vymenila figúry, prešla do vyhratej vežovky a dala mat pešiakom. Adamovi sa podarilo získať pešiaka proti Luxemburčanke v strednej hre, hral aktívne a súperka musela pred hrozbou matu kapitulovať. Pred kolom sa na chvíľu skompletizovalo vedenie klubu, prišiel nás navštíviť p. Ivan s manželkou. U dvoch starších dievčat viditeľne zabrala psychologická terapia od p. Pekára, začali si veriť a bolo to vidieť aj na šachovniciach. Pred ďalším kolom bude mať terapia pokračovanie, bude pokračovať aj náš úspech?


Správa zo 6. hracieho dňa

Aj po 0:4 sa dá nájsť pozitívum. Nebolo to totiž 0:4 bez odporu, bez záujmu a snahy. Ani to nebolo odfláknuté. Kika tak túžila vyhrať, že útočila len dámou a vytvárala len jednoduché hrozby, ktoré trpezlivá Rumunka odrazila. Nedokončenie vývinu skončilo materiálnou stratou a ani obvyklé "kúzlenie" neprinieslo obrat. Martinku anglický súper zaviedol do anglickej hry. Pozícia bola dlho vyrovnaná a k prevahe súpera viedlo len malé zaváhanie pri zbytočnom pokrývaní pešiaka, ktorý nevisel. Po zisku tohto minimálneho materiálu už súper precízne využil prednosti svojej pozície.
Adam po úspešnom účinkovaní v dopoludňajšom blicáku (5/9 a 13.miesto z 32 účastníkov) chess-results.com/tnr109910.aspx aj popoludňajšiu partiu začal veľmi aktívne a dosiahol vyhratú pozíciu s pešiakom naviac. Potom však dôsledne realizoval svoj víťazný plán, ktorý mal v sebe dieru (bolo treba počítať ešte o pol ťahu ďalej) a prišiel o figúru. Následné pokusy už záchranu nepriniesli. Najdlhšie bojovala Emma, keď po počiatočnom oťukávaní s víťazkou V4 festivalu Z.Gřesovou mala dobrú pozíciu a lepšie možnosti. Bohužiaľ s blížiacou sa časovkou urobila niekoľko nevýrazných ťahov a súperka prevzala iniciatívu, ktorá najskôr viedla ku strate pešiaka a potom aj figúry.
Treba uznať kvality súperov, treba však aj oceniť snahu našich hráčov. Blíži sa finiš, viacerí už sú dosť unavení. Ale ako vždy o umiestnení a pocite úspechu či sklamania rozhoduje záver. V Beskydoch prší, ešteže počítače a mobily nie sú závislé na počasí.

Správa zo 7. hracieho dňa

Postupne prestalo pršať a aj nám sa s prebiehajúcim kolom postupne rozjasňovala tvár. Najskôr síce Kika sa rozhodla okamžite potrestať otvorenie 1.Jf3 d5 2.g3, urobila to však opakovanými ťahmi figúr v otvorení, neskôr vynútenou veľkou rošádou rovno pod kolesá útoku svojho súpera a nakoniec aj zatúlaním a stratou vlastnej dámy
Potom však už prišli len príjemné výsledky doplnené aj peknou hrou. Najskôr Martinka poviazala súperku po čiernych poliach, získala figúru a neskôr ešte kvalitu, potom Adam proti litovskej súperke hrajúcej škandinávku získal veľkú pozičnú prevahu a súperka nevydržala vyvinutý tlak na prišla o materiál a nakoniec Emma po kvalitnej príprave prinútila súperku k dlhému premýšľaniu. Z ťažkej pozície sa súperka nevymanila ani po výmene dám, pretože už začali účinkovať vrané kone, po nepresnosti získala Emma kvalitu a záverečná pozícia, kde čierne jazdce stoja na d3 a e3 poteší nielen kvôli bodu v tabuľke ale aj kvôli kráse, ktorú ocenia nielen Emmini fanúšikovia.
(zapnite si reproduktory) sach2.csprint.sk/euyccu12/kone.mp3
sach2.csprint.sk/euyccu12/emma7.jpg
Večer v bazéne, na bowlingu a pri simultánke s hodinami s atraktívnymi stávkami (buď výstup na Lysú alebo kultúrna vložka pri otvorení nasledujúceho kola) dali bodku za nabitým dňom.
V 8.kole sa žreb s nami zahral, pretože až na 2 šachovniciach v U12 sa bude konať liptovsko - bardejovský súboj Rišo - Adam a Emma - Saška.

Správa z 8. hracieho dňa

Bardejov - LŠŠ 1,5:0,5
, ale chceli sme viac a mohli sme mať viac. Adam v náročne vedenej partii získal figúru, no postupne sa ukázalo, že súper má kompenzáciu ani nie tak v pešiakoch ale hlavne v postavení Adamovho kráľa. Pri hľadaní správnych únikov z hrozieb figúr stačila jedna nepresnosť a prevaha prešla na stranu Riša Volčka, záverečný útok viedol k nekryteľnému matu. Martinka postupne získavala prevahu v postavení centra, prešla do vyhratej koncovky s pešiakom viac a .... dala ju za remízu. Darček v podobe posledných palaciniek si kúpila sama. Rovnako Emma v pekne aktívne vedenej partii po zisku prevahy chvíľku prešľapovala na mieste a hľadala v hlave niektorú zo zásad, ktorá by viedla k výhre. Aj ňou zvolené pokračovanie stále garantovalo výhodu, stálo však stratu časového náskoku. Záver bol v znamení obojstranných nepresností a partia skončila remízou v pešiakovej koncovke. Kika už nevládze a figúrky asi celkom nenávidí, dokonca včera prehliadla jednoťahový mat
Ideme hrať posledné kolo (ráno) a tiež sa trochu tešíme domov - na rodičov (?), súrodencov (?), školu (?), mačiatko a psa...

Správa z 9. hracieho dňa

Žreb bol neúprosný a dal hrať spolu Emmu a Adama, pre Adama už 7.partia hraná proti dievčaťu...
V náročnej partii skončili symbolicky v 64.ťahu výhrou Adama a jeho celkovým výsledkom 4,5/9 a 11.miestom medzi chlapcami. Emma s 3,5/9 skončila v hodnotení dievčat na 9.mieste. 
Martinka si vzala k srdcu, že posledné kolo vo švajčiaráku je vhodné vyhrať, svoju súperku trvalo trápila, obrala najskôr o pešiaka a potom o ďalšieho, ale hlavne pokrývala všetky hrozby a pokusy súperky. Záver bol skvelý, zavrela kráľa do matovej siete, čo viedlo ešte k ďalšiemu zisku figúry a znechutená súperka sa vzdala. Potom nastalo čakanie na ostatné výsledky a počítanie Buchholza, lebo Martinka delila 2. až 4.miesto, ale vzhľadom k slabšiemu štartu bolo pomocné kritérium neúprosné. I tak je celkové 4.miesto v hodnotení dievčat U10 a zisk 4,5/9 najkrajším výsledkom našej výpravy. 
O úspech v závere turnaja sa snažila aj Kika, získala vežu, ale stála pod útokom. Keďže súperka nehrala dosť dôrazne, dokázala sa Kika oslobodiť za cenu prechodu do koncovky 2 veže proti dáme súperky, bohužiaľ, keď boli samé v hracej sále, Kika si nechala odšachnúť vežu. I tak, vďaka úspešnej prvej časti turnaja nazbierala najlepší Buchholz, čo pri zisku 3/9 stačilo v hodnotení dievčat na 6.miesto.
Onlinová časť výpravy dostala krutý úder, keď odišiel internet v celom hoteli.
Čakala nás cesta domov, určite chvíľu oddych od šachu, no materiálu na analýzy a zlepšovanie máme dosť. Ukázali sme však veľký potenciál a videli sme, ako to robia iní. Veď len Rumuni v U08 dovolili na symbolické stupne víťazov z 3 chlapcov a 3 dievčat pustiť medzi seba len jedného chlapca z Maďarska, 5 umiestnení patrilo im... Slovensko má 3 zemiakové medaily (Tarageľová, Ferková, Spaček).