Logo

GRATULUJEME LIPTÁKOM K ÚSPECHU NA MSR 2008 !!!

Úspech Liptákov na MSR
 
V porovnaní s ostatnými mládežníckymi klubmi sa deťom z Liptova darilo nasledovne:
 
Počet umiestnení v prvej desiatke:
Liptovská šachová škola ( ŠK Kriváň Liptovská Ondrašová + ŠK Liptov ) - 11
KŠN Bratislava - 7
ŠK Dunajská Streda - 6
TJ Mladosť Žilina - 5
Komárňanský ŠC Komárno - 5
 
Počet medailistov:
Liptovská šachová škola ( ŠK Kriváň Liptovská Ondrašová + ŠK Liptov )                                          1 - 3 - 2
ŠK Dunajská Streda                                                                                                                  1 - 2 - 1
Komárňanský ŠC Komárno                                                                                                        1 - 1 - 0
ďalej:

ŠK Caissa Čadca, ŠK Slovan Bratislava, ŠK Prievidza, TJ ŠO Lokomotíva Šurany, KŠN Bratislava, 
ŠO ŠKM Stará Ľubovňa, ŠK Zemplín Michalovce                                                                          1 - 0 - 0

TJ Mladosť Žilina                                                                                                                     0 - 2 - 0

Katolícky Kruh Bardejov                                                                                                            0 - 1 - 1

Šk Osuské                                                                                                                              0 - 1 - 0

Slávia PU Prešov, ŠO Svit, ŠO TJ Slávia UPJŠ Košice, ŠK STRELEC Devínska Nová Ves,
TJ Šk Gabčíkovo, ŠK Hriňová                                                                                                     0 - 0 - 1
 
Kategórie dievčat 
Z Liptovskej šachovej školy sa najlepšie darilo Monike Motyčákovej, ktorá ako jediná z Liptova obsadila 1. miesto. Vyhrala kategóriu dievčat D16, v ktorá bola z dievčenských kategórii určite najsilnejšia. Na druhom a treťom mieste v tejto kategórii skončili niekoľkonásobná Majsterka Slovenska a reprezentantky SR Zsofia Edes a Reka Kantor.
 
V kategórii dievčat D 14 obsadila 2.miesto Karolína Turková. Škoda, že nezvládla záver partie s Klaudiou Kráľovou, kde prekročila v lepšej pozícii čas a prehrala.
 
Dievčatá - okrem Karolíny Turkovej sme mali v tej istej kategórii aj Moniku Mrázovú a Martinu Halajovú. Obidve boli v tejto kategórii mladšie. Monika skončila s počtom bodov 4 na 7. mieste a Martina s počtom bodov 3,5 na 8. mieste. Baby, o rok im ukážete ako hrajú šach dievčatá na Liptove!
 
V dievčenských kategórii svojim výkonom upútala Veronika Gažíková z Prievidze, ktorá bez straty bodu vyhrala najmladšiu kategóriu.
 
Kategórie chlapcov
 
Medzi 10 ročnými chlapcami titul Majstra Slovenska obhajoval Ondrej Mráz. A hoci sme mu všetci silno držali palce, konkurencia bola tento rok ozaj silná. V lepšej forme bol Christoper Repka (syn Slovenskej veľmajsterky). Na treťom mieste skončil Samuel Sepeši z Košíc .
Ondrovi gratulujeme ku krásnemu 2. miestu.
 
Skvelý výsledok dosiahol Michal Tomčík, ktorý si domov odnáša striebornú medailu a ako jediný porazil aj víťaza kategórie Petra Michalka (chlapci do 12 rokov). Škoda jeho zaváhania v prvej polovici turnaja. Záver zvládol fantasticky, kde najskôr porazil víťaza kategórie Petra Michalka a v poslednom kole vyhral s dovtedy druhým Matejom Šošovičkom.
.
V kategórii do 14 rokov bronzovú medailu získal Juraj Druska. Väčšie skúsenosti ukázal víťaz Jozef Straka a Matej Pagerka – dlhoroční reprezentanti Slovenska.
 
Najvyrovnanejšia kategória chlapcov bola do 18 rokov. V predposlednom kole sa stretli o 1. miesto Milan Pacher s Matejom Hrabušom. Matej prehral a obsadil celkovo 3. miesto.
 
Z ostatných hráčov LŠŠ za pozornosť určite stojí výkon Tomáša Adamčiaka, ktorý v kategórii do 12 rokov obsadil skvelé 10. miesto. Tento rok šťastena nestála pri Romanovi Hrošovi, ktorý mal určite na viac ako na 4,5 boda. Kategória B16 bola charakterizovaná skvelým začiatkom Martina Mráza, ktorý valcoval jedného súpera za druhým. Ako jediný porazil neskoršieho víťaza tejto kategórie Štefana Mazúra. Posledné 3 kolá mu však nevyšli a skončil s 5 bodmi. Výbornú hru predviedol v závere turnaja Matej Vlha - skončil so 6 bodmi na veľmi peknom 7. mieste.
 
Svoj tieň neprekročili ani chlapci z B10 - Richard Mojš a Ondrej Loviška. Hoci počtom bodov 4,5 a 4 (ale hlavne svojou hrou) zaznamenali obrovský posun vpred oproti svojej minuloročnej premiére na MSR, mali na viac ako na 21. a 23. miesto. Keďže chlapci ešte aj o rok štartujú v tejto kategórii, prajeme im do ďalšieho roka pevnejšie nervy a presnejšie ťahy.
 
Majo Petráš - minuloročný medailista v B12, tentoraz hral už v B14 - zisk 5,5 boda a pekné 10. miesto.
 
Sťaženú situáciu mali Michal Veselovský a Tomáš Repček. Obidvaja začali so šachom neskôr a tak čelili ostrieľaným súperom hrajúcim šach už roky. Obidvaja sa však vysporiadali aj s touto situáciou a Tomáš uhral v B16 3 body a Mišo v B14 4 body.
 
Turnaj moc nevyšiel Kubovi Pastorkovi, ktorý obyčajne plieni súperov s úsmevom na tvári. Teraz uhral 4 body, čo stačilo len na 24. priečku. O rok to bude určite lepšie.
 
B18 je tou najobtiažnejšou kategóriou, kde sú všetci zúčastnení dobrí hráči a záleží na ich forme a na šťastí. Mirovi Medvecovi tento rok šťastena nepriala a získal 1,5 boda.
 
V chlapčenských kategóriách upozornil na seba Christoper Repka, ktorý ako jediný chlapec získal plný počet bodov a svoju kategóriu vyhral.
 
Tento šampionát mal niekoľko prekvapení.
Za najväčšie prekvapenie možno považovať 3. mieste najúspešnejšieho minuloročného reprezentanta Slovenska Tamáša Petenyi. Vo svojej kategórii obsadil 3. miesto. Ani v kategórii CH14 nevyhral favorit Martin Pagerka - obsadil druhé miesto.
 
Všetkým deťom a mládeži, či už sa im darilo viac alebo menej, patrí poďakovanie za reprezentáciu LŠŠ, a za to, že sa snažili čo najlepšie "predať" to, čo od trénerov počas roka "kúpili".