Logo

Nabitý víkend

Sobotný zápas v B.Bystrici sme absolvovali v jemne improvizovanej zostave, keď sme postavili Viktora a Veroniku Gažíkovcov a doma zostali Juraj Druska (účasť na Memoriáli D.Pečnera), Monika Motyčáková (poplesový nedostatok spánku) a Karolína Turková (veľa učenia?). Kvôli doprave sme posunuli začiatok na 9.00. Mal som informácie od kapitána M.Macka, že v hracej miestnosti sa odohráva tragikomédia: Domáci kapitán nestihol prísť načas, úlohu prevzal iný poverený člen a meškajúci 2 hráči začali svoje partie na nesprávnych šachovniciach, čo si nevšimli nielen oni ale ani rozhodca. Po cca 20 minútach sa však okolo tohto začal robiť rozruch, domáci začali tušiť, že prehrávajú 0:2 a spustili nátlakovú akciu na rozhodcu, aby skontroloval doklady našich hráčov. Našiel síce naše slabé miesto, keďže niektorí nemali so sebou nič a šachové preukazy už dávno nie sú jediné doklady, ale hráčov už ku hre raz pripustil, tak sa to akurát dostalo do zápisu. Za týchto divokých okolností sme vyhrali 2,5:5,5, keď ku 2 kontumačným výhram Romana Hroša a Adama Kerdíka pridali ďalšie celé body Peter Jelen, Martin Mráz a Ondrej Mráz a remízu Michal Macko. Viktor a Veronika mali veľmi silných súperov, síce prehrali, ale družstvo svoj zápas vyhralo a v tabuľke sa posunulo na 2.miesto.

Nedeľný zápas doma s CVČ Veža Banská Bystrica aj vďaka "kolízii" so 4.ligou nás donútil vytiahnuť chýbajúcich hráčov zo soboty a Laca Barteka, naopak Adam, Roman a Ondrej posilnili družstvá vo 4.lige. Hrali sme v CVČ na Podbrezinách, kde už pravidelne je v nedeľu krutá zima. Preto sme sa so súpermi príliš nezdržiavali a do časovej kontroly bolo 5:0.
Juraj v otvorení zobral súperovi 2 pešiakov a ten sa radšej vzdal. Druhý bod pridal Michal, najskôr zobral súperovi centrálneho pešiaka a potom cez uvoľnený stred pretlačil vlastných. Na 3:0 zvýšila Monika Mrázová, v zápletkách strednej hry získala figúru a pretlačila centrálneho pešiaka až do dámy. Potom vyhral bielymi Laco Bartek, v dračej variante v sicílskej síce súper získal centrálneho pešiaka, Laco však vytvoril matové hrozby, ktoré súper po chybe nedokázal pokryť inak ako za cenu veže. Našu víťaznú sériu dovŕšil Martin Mráz, ktorý ukázal, že aj bez dám sa dá pri rôznych rošádach vytvoriť silný útok, do časovej tiesne súperovi obetoval figúru, ktorú neskôr súper vrátil, ale Martin proti oslabenému kráľovi získal 2 pešiakov a súper si nachal spadnúť čas v 38.ťahu.
Aj ostatné partie boli dobré. Monika Motyčáková proti ruskej hre nakoniec nenarušila rovnováhu a súhlasila s remízou. Peter Jelen získal z otvorenia pešiaka, v snahe hrať na výhru však nakoniec nevhodne otvoril kráľovské krídlo čo súper využil aktivizáciou všetkých figúr a Peter sa musel pred veľkými materiálnymi stratami vzdať. Rovnako Karolína hrala svoju partiu dosť nedôrazne, čo vyvrcholilo prechodom do horšej vežovky a po ďalších nepresnostiach do prehry. 5,5:2,5.
Máme bod stratu za Skleným a náskok 5 bodov pred tretím družstvom v tabuľke. Najbližšie dvojkolo sa hrá v Detve a Jelšave.