Logo

PUCHAR GÓR OPAWSKICH

V dňoch 22.01-29.01. 2011 v Poľskom meste Pokrzywna sme sa zúčastnili 21. medzinárodného šachového turnaja o pohár hôr opavských. Minulý rok sme tiež hrali celá rodina. Rozhodli sme sa tam zahrať, lebo turnaj je známy dobrou organizáciou, pekným okolím a atraktívnymi cenami. Hlavný turnaj zhromaždil na štarte 49 hráčov z Poľska, Ukrajiny a Slovenska (nás). Dokonca pri Viktorovi bola omylom napísaná poľská federácia a Slovensko malo o jedného hráča menej. Bolo len 8 titulovaných hráčov, ale veľa mladých hráčov s ratingom okolo 2000 Fide malo na to, aby potrápili skúsenejších. Dosť partií končilo neočakávaným výsledkom.
Všetci sme sa zhodli, že najlepšie nás tam reprezentovala Veronika. Už nejaký čas prezentuje dobrú formu aj keď partiu prehrá, tak väčšinou po ťažkom boji.
Viktor sa správal tento rok ako skúsený hráč. Už dospelých súperov nepodceňoval. Venoval svojej partii pozornosť, ale občas hra na krásu vo vyhratej pozícií, ale zbytočný risk sa mu nevyplácal a strácal cenné body.
Našu dospelácku hru radšej nebudem komentovať. Stačí sa pozrieť na výsledkovú listinu, aby sa zistilo, že svet patrí mladým...
 
http://www.chessarbiter.com/turnieje/f_855/final_standings&9.html
 
Malý Jakubko štartoval v turnaji detí do 12 rokov. Na začiatku turnaja hral slabo. Vedel, že po skončenej partií môže sa ihneď pobrať na izbu a hrať veľkým množstvom hračiek, ktoré si sám zobral do Poľska.
Po piatom kole hračky putovali do krabice a Jakubko sa pozornou hrou snažil ich získať späť, čo sa mu aj dokonca turnaja podarilo.
 
http://www.chessarbiter.com/turnieje/2010/ti_399/card_z$1.html
 
 
Organizátor pripravil pre záujemcov aj turnaj blitzový.
Veronika a Viktor sa už od začiatku naň tešili. Vlani sa im darilo a odniesli si peňažné ceny. Aj tento rok nebolo inak. Veronika bola najlepší junior (chlapec) do 14 rokov, a Viktor do 10 rokov. Aj v tom roku tiež porazila brata, keď Viktor rozhodol sa urobyť rošádu kráľom, ktorý už stál na d8. Doma pravidelným blitzovým víťazom (aj medzi dospelými) je Viktor....
Výsledky blitza nájdete na stránke:
 
http://www.chessarbiter.com/turnieje/2011/ti_325/final_standings&11.html
 
Možno aj na budúci rok zaradíme tento turnaj do nášho kalendára a odporúčame ho aj iným záujemcom.
 
Napísala: R. Gažík