Logo

Druhé dvojkolo 2.liga C

V sobotnom zápase súperom chýbali prvá a tretia šachovnica, my sme zostavu ladili tak, aby si zahrali osvedčení hráči z nižších líg doplnení silnými prednými šachovnicami. Na predných 3 šachovniciach sme mali ratingovú prevahu. 
Osvedčenú taktiku začať výhrou dnes naplnil Ondrej Mráz, keď súperka naňho vyrukovala škótskou hrou a po 15. ťahu sa vzdala pred veľkými materiálnymi stratami.
Ďalej remizoval Adam Kerdík, keď najskôr premeškal možnosť získať výhodu proti sicílskej obrane v podaní p.Valenta, neskôr bol nútený nebrať ponúknutú remízu, keďže kapitán ešte nemal jasné, ako sa vyvinie zápas, nakoniec pri druhej ponuke remízy už neodolal. 1,5:0,5.
Ďalšiu výhru pridal Peter Jelen, ktorému súper obetoval figúru za pešiaky, nakoniec vďaka aktívnej hre pešiakom získal ešte ďalšiu kvalitu a hoci súper mal za vežu 4 pešiakov, nič mu to nepomohlo a o všetkých prišiel. 2,5:0,5
Najviac na vážkach bola partia Salomons - Hroš, kde to najskôr vyzeralo na prehru, objektívne to aj horšie bolo, ale to by súper musel mať väčšiu odvahu pri náznakoch protihry Romana. Postupne prechádzal do horšej koncovky a nakoniec Roman staval dámu o 2 tempá skôr. Vedieme 3,5:0,5. 
Za tohto stavu po časovej kontrole dáva svoju partiu s talentovaným V.Haringom za remízu Karolína Turková, čo vzhľadom k priebehu partie je zaslúžené a vedieme 4:1
K slovu sa dostáva kapitán Michal Macko a vynucuje večným šachom nielen remízu vo svojej partii ale hlavne 4,5-tý bod a tým víťazstvo v zápase.
Partie už vo víťaznej  nálade dohráva Juraj a Martin.
Juraj po divokej a dlhej a asi aj deravej kombinácii prechádza s M.Michaličkom do lepšej koncovky V+S+6P proti V+J+6P, z ktorej vydoloval celý bod. 5,5:1,5
Posledný dohráva Martin Mráz čiernymi proti J.Gregorovi. V priebehu partie Martin prišiel o pešiaka a prešiel do koncovky so 4 strelcami a pešiakmi. Hodne ťahov hral so sekundami na hodinách či už v prvej alebo aj druhej kontrole. Nakoniec to aj skončil pádom zástavky, objektívne však pozícia už bola dosť zlá.
6 bodov po treťom kole je náznak optimizmu, zajtra je nový deň a nový súper.
Komentár: P. Pekár

V nedeľnom zápase sme nastúpili proti silnému družstvu TU Zvolen. Oproti sobote družstvo LŠŠ sa posilnilo na 3. šachovnici o Moniku Motyčákovú  a ako sa ukázalo v závere zápasu, bola to správna voľba.
Zápas začal z oboch strán veľmi opatrne a z otvorenia lepšie vyšiel súper. Najrýchlejšie remízou skončila partia na 2. šachovnici Macko – Vacek po dvoch hodinách hry. Potom sa však začali diať veci. Na 5. šachovnici Karolína Turková získala celú vežu a súper o niekoľko ťahov vzdal. Kapitán hostí Šulko hral aktívne s Ondrejom Mrázom s jasným cieľom zvíťaziť. Postavil vyhratú pozíciu, no nepozornosťou urobil školácku chybu a Ondro zvíťazil. Toto bol obrat celého zápasu, hoci hosťom sme dovolili vykresať nádej na dobrý výsledok . Najskôr Adam Kerdík nedotiahol partiu do víťazného konca, našťastie aj súper sa zľakol ponúknutej šance, ponúkol remízu, ktorú A.Kerdík prijal. Prehral Roman Hroš, ktorý stál celú partiu horšie. Za stavu 3:2 sa zdalo, že body bez problémov zostanú doma. Čakalo sa na víťazstvo Peťa Jelena, ktorý hral celú partiu veľmi dobre. Získal materiál, kráľ súpera stál v strede šachovnice. Prišla však posledná nádej súpera, nastavil „otrávenú“ figúru. P.Jelen nezbadal, že po jej braní dostáva 3.ťahom mat. A z jasného zápasu bolo 3:3. Hrali sa dve posledné partie, na prvej šachovnici domáci Druska aj hosťujúci Szamos sa snažili strhnúť víťazstvo v koncovke K+V+J+ 2 p na svoju stranu. Tuho sa bojovalo na 3. šachovnici. Monika Motyčáková mala dvoch pešiakov viac, no pozícia bola stiesnená a čas veľmi zlý. Nakoniec dokázala aktivizovať svoje figúrky, súper v snahe vymyslieť niečo sa dostal tiež do časovej tiesne. A výsledok – Monikin súper sa vzdáva, LŠŠ vedie 4:3. Na prvej šachovnici vyčerpali svoje možnosti a podpisujú remízu, čo pre nás znamená víťazstvo 4,5:3,5.
V tomto dvojkole LŠŠ získala 6 bodov a prebojovala sa do hornej polovice tabuľky. Veľmi potešila hra našich mladých hráčov, za čo im patrí všetkým poďakovanie. 

Komentár J. Ivan