Logo

3.liga – cenný bod z Dunajova a ďalšie tri z Čadce

Porovnajme ratingy: Kantorík (2379) - Pekár (2152) 227, Paleček (2240) - Turková (1917) 323, Sága (2100) - M.Mráz (1874) 226, Magát (2062) - Medvec (1862) 200, Vlček (1918) - Kerdík (1781) 137, Peťko (1832) - O.Mráz (1788) 44, Kaniok (1907) - Tomčík (1743) 164, Palúch (1797) - Adamčiak (1709) 88. S takouto zostavou na nás v 3.kole vyrukoval Inbest Dunajov B, jeden z uchádzačov o postup do 2.ligy.
Netreba byť supercoach, aby sme sa pri takýchto zostavách rozhodli spoliehať na individuálne úspechy zadných šachovníc, pričom súčasne sa predné šachovnice mali vyvarovať rýchlych prehier, aby sa zápas vyvíjal čo najdlhšie v náš prospech.
A tak sa aj hralo: Najskôr vyhral Ondrej Mráz, keď podozrivou hrou v otvorení vyprovokoval súpera k veľkej rošáde, neskôr sa mu podarilo oslabiť dámske krídlo, kde sa prejavili slabé biele polia a nasledovali veľké zisky materiálu - 0:1. Na susedných šachovniciach hrali naši hráči čiernymi diametrálne odlišné partie, seriózne rozohral Paulsenov variant Sicílskej obrany Adam Kerdík, naopak Mišo Tomčík v španielskej hre neurobil rošádu a v zápletkách strednej hry musel odovzdať figúru. Nakoniec však obe partie prešli do koncoviek ( u Adama s nerovnakými strelcami, u Miša po dobratí figúry do vežovky) a obidve skončili pre nás prijateľnými remízami. Vtedy už vyhral aj Tomáš Adamčiak, keď využil niekoľko strát tempa súpera k aktívnej pozícii, ktorú uplatnil k výhre až po prechode do pešiakovej koncovky. 1:3. 
A čo predné šachovnice?
Najsolídnejšiu pozíciu postavil Martin Mráz, čiernymi mal výrazne aktívnejšie figúry, nakoniec však súper našiel prechod do vyrovnanej koncovky. - 1,5:3,5.
Rozhodujúcou pre celý zápas sa stala partia Mira Medveca na 4. šachovnici, kde v prijatom dámskom gambite získal voľného centálneho pešiaka, ktorého pretláčal do dámy tak, že súper musel dať zaňho figúru. Po ďalších výmenách prešla partia do koncovky K,V,S,4P - K,V,4P. Pri výhre máme istú výhru. Miro však stratil spústu temp a nielenže nevyhral ale ani neremizoval a namiesto 1,5:4,5 je len 2,5:3,5
Nechali nás trápiť na prvých dvoch šachovniciach. Karolínu Turkovú obohral tréner, ktorý dnes hájil farby súpera, v druhej časovej kontrole, keď jej pozbieral niekoľko slabých pešiakov - 3,5:3,5.
Mňa nechali s IM Kantoríkom trápiť v pozícii, ktorú som chcel v 24.ťahu vzdať. Po súperovej kombinácii som musel vrátiť kvalitu a mal som pešiaka menej. No keď som prežil prvú časovú kontrolu a videl, čo sa deje v ostatných partiách, musel som hrať v záujme družstva minimálne o remízu. Aj za pomoci súpera, keď niekedy nenašiel najlepšie ťahy, aj šťastia, že záchranné ťahy v pozície vôbec boli) som nakoniec po 93.ťahu partiu vo vežovej koncovke zachránil a zápas skončil 4:4.
Všetci si zaslúžia uznanie a vďaka, že napriek výraznej ratingovej prevahe sme súpera potrápili a neboli sme ďaleko od výhry (aj od prehry). A tak pokorne treba hrať aj zajtra.

Súper v nedeľu nastúpil s 2 zmenami oproti sobotnému zápasu s Ondrašovou, zvlášť mňa potešilo, že nehral Rasťo Briestenský, s ktorým mám mizernú bilanciu. My sme namiesto cestujúceho Mira Medveca pozvali Moniku Mrázovú.
Výsledky podľa šachovníc: J.Straka - K.Pekár 0,5:0,5, R.Adamčík - K.Turková 0:1, J.Straka st. - M.Mráz 1:0, J.Pikuliak - A.Kerdík 0,5:0,5, M.Kurucár - O.Mráz 0:1, J.Tatarka - M.Mrázova 1:0, L.Urbaník - M.Tomčík 0:1, Š.Skotnický - T.Adamčiak 0,5:0,5, spolu 3,5:4,5.
Veľmi rýchlo vyhral M.Tomčík, ktorý síce otvorenie nehral príliš ambiciózne, ale keď súperov kráľ uviazol v centre, spustil taktické obraty, ktoré skončil vidličkou na kráľa a dámu. 0:1.
Ďalšie partie potom končili až pred časovou kontrolou, najskôr zremizoval Adam Kerdík, keď súper obetoval hromadu materiálu v snahe dať mat, nakoniec kráľa vyhnal, ale Adam sa v časovej tiesni vynaliezavo bránil a nakoniec prijal ponúknutú remízu. Tomáš Adamčiak rozohral partiu čiernymi veľmi pasívne, figúry sa vracali na základné polia, kráľ zostal v centre...Súper sa však rozhodol uplatniť túto veľkú pozičnú prevahu prechodom do koncovky s pešiakom viac. Vežovku však Tomáš udržal a udržal nám aj priebežné vedenie 1:2. 
Ďalšia skončila partia M.Mráz - J.Straka st., keď Martinov útok proti malej rošáde v sicílskej obrane uviazol, naopak všetky voľné figúry súpera sa presunuli proti bielemu kráľovi a útok aj prerazil - 2:2. 
Za tohto stavu mi bola ponúknutá remíza, o ktorú som usiloval od začiatku mierumilovnou sicílskou obranou s 2.c3. Tak 2,5:2,5.
Karolína
si vytrpela svoje, keďže dámsky gambit hral je súper úplne inštruktívne a získal iniciatívu. Na posledných sekundách Karolína nielenže odvracala (často jedinými ťahmi) súperove hrozby, ale dokonca dokázala postaviť pascu a vsugerovať súperovi, aby to Kf2 zahral. Keď sa to tam objavilo, prišla vidlička Je4 so ziskom dámy a 2,5:3,5.
Po časovej kontrole pokračuje len Monika a Ondrej, vzhľadom k stavu a postaveniu by víťazstvo mal istiť Ondrej, no ani Monikina vežovka s voľnými pešiakmi na rôznych krídlach sa nejavila prehratá. Nakoniec jedno nesprávne uhnutie kráľom spôsobilo, že súper pretlačil pešiaka na dámu a stav je 3,5:3,5
Potom to ostalo na Ondrejovi, ktorého súper rozohral dosť pasívne otvorenie. V závere mal Ondrej dva vzdialené voľné pešiaky na d a h stĺpci a súper ich chytal jazdcom a kráľom, no Ondrej prišiel na pomoc svojím strelcom a hoci prišiel o obidvoch pešiakov, získal jazdca a čoskoro aj partiu. 3,5:4,5.
Dnes sme k nášmu elánu pridali aj kopu šťastia, kľudne mohol výsledok byť opačný...