Logo

4.liga 2.kolo

LŠŠ Juniori B – ŠK Ružomberok  1,5:6,5
Zápas sme začali zle. I keď na posledných šachovniciach sme nečakali body, predsa sme čakali väčší odpor od Davida Kamhala i Maťa Kohúta. Veľmi rýchlo sme prehrávali 2:0. Z najmladšej generácie sa dlho držal Andrej Brnušák. No ani on ani p. Loviška nakoniec nestačili na svojich súperov a tak vzadu sme prehrali 4:0. Súper takticky na 4. Šachovnici ponúkol remízu, čo p. Petráš prijal a tým definitívne Ružomberok vyhral zápas. Zápas sa dohrával na prvých troch šachovniciach. Česť zachraňoval Peťo Vronka, ktorý jediný vyhral. Potom Mišo Veselovský nestačil na svojho súpera a partiu prehral. Najdlhšie sa hrala partia na 2. šachovnici. Sväťo Hoferek tlačil svojho súpera, verili sme v jeho víťazstvo. Prehliadol vyhrávajúci manéver a partiu nakoniec prehral.
LŠŠ Juniori C – OŠK Exalogic Bešeňová
Súper prišiel vo veľmi silnej zostave na čele s Kučerom a Paliderom, ktorí hrajú 2. ligu a majú i prvoligové skúsenosti. My sme do zostavy povolali Martinu Halajovú, no i tak v vzadu musel nastúpiť p. Tomčík. Práve partia na poslednej šachovnici skončila ako prvá víťazstvom hostí. Na prvých šachovniciach sa začali neľútostné boje a mladíci Kerdík a Adamčiak sa rozhodli skúseným borcom ukázať, že hrať vedia. Milo prekvapila Martina Halajová, ktorá postupne tlačila skúseného p. Demku do defenzívy. Ja som hral s p. Kučkom výmennú francúzku, kde dôjde k rýchlej výmene figúr a partia speje do remízového postavenia. Ponúkol som súperovi remízu, ktorú neprijal. Kým som sa rozhodoval nad ťahom, Adam Ďurica stačil dostať mat 2:0. Zle stál i Rišo Mojš, súper využil svoju prevahu a bolo 3:0. Ostávali sme hrať na prvých piatich šachovniciach. Stano Repček mal o pešiaka menej, neskôr o dvoch, no veril v remízu. Mňa súper zatlačil získal e-stĺpec a vyzeralo to zle nedobre. Stano partiu neudržal, no Kučera sa vzdal bolo teda  4:1. Palider s Tomášom Adamčiakom sa dohodli na remíze, teda bolo jasné, že prehráme. Mne sa podarilo vymeniť veže, čím som vyrovnal hru. Súper prehliadol taktickú obeť jazdca na h5. I keď ma ešte dlho trápil, podarilo sa mi nájsť správny plán – chytiť súperovho jazdca, ktorý sa vydal na zboje. Medzitým p. Demko vzdal Martine Halajovej a mne p. Kučka.  Prehra mrzí, hreje výborný výsledok na prvých štyroch šachovniciach 3,5:0,5, čo je prísľub pre vyššie súťaže.
Čo na záver. Ukázalo sa, že najmladšia generácia chlapcov musí preukázať viac vôle a disciplíny, ak chce konkurovať svojim najlepším mladým rovesníkom. Jedine náročné zápasy im pomôžu pripraviť sa na Majstrovstvá Slovenska v najnižších vekových kategóriách. Na druhej strane potešili výsledky strednej generácie mládežníkov Kerdíka a Adamčiaka.