Logo

8. MEU v Murecku

Naša z V4 známa Eszter Morvay podala skvelý výkon a so ziskom 7,5 boda nielenže delila prvé miesto v EU08 ale suverénne s dvojbodovým náskokom vyhrala dievčenskú kategóriu do 8 rokov, kde úspech podtrhla bronzom aj Dominika Ferková z Bardejova, ktorú sme neraz videli u nás, naposledy tiež na V4.
Druhé zlato na Slovensko vezie Christopher Repka za víťazstvo v kategórii CH12. 

Komentár k vystúpenie Adama Ďuricu na MEU
Je dobojované. Výsledok Adama 6 bodov z 9 možných je pekný úspech tohto 8 ročného chlapca. Je to aj pekný úspech celej Liptovskej šachovej školy, ktorý Admam dosiahol po roku vážnejšieho tréningu.
Začiatok MEU Adamovi nevyšiel. V prvom kole  bol jeho  súperom Semjonovs Ilja z Litvy. Adam bol naučený hrať šach na výhru. O tom, že niekedy je dobrá aj remíza (v koncovke s pešiakom menej a neskor s dvoma pešiakmi menej) ani neuvažoval. Jednoduchým večným šachom mohol s týmto súperom zremizovať a trošku si napraviť sebadôveru.  Nasledovali dve výhry s relatívne slabšími súpermi. Prišla partia so Schneider Jana (Nemecko) a tu sa malo ukázať, aké budú Adamove ambície. Adam partiu prehral. Vo všetkých   týchto prvých  partiách hral zle otvorenie. Našťastie súperi to nedokázali dobre využiť. V 5. kole si so šťastím poradil s Urh Zala (Slovinsko)
            V 6. kole narazil na veľmi silného Maďara Kelemen Davida. V tejto partii nastal radikálny obrat vo vedení otvorenia. Myslím, že tu sa prejavila výborná príprava na partie našich trénerov Peťa Palečka a Zuzky Gregorovej. Partiu aj napriek dobre zahranému otvoreniu (sicílska hra) prehral. V tejto partii sa pravdepodobne najviac prejavil najväčší Adamov nedostatok – rýchla hra. Pri  zložitých pozíciách, ktoré dostaneme zo Sicílskej obrany, nie je možné ihneď reagovať. Adama unáhlené ťahy stáli stratu dámy a samozrejme aj partie.
            Nasledoval pekný záver. Tri body z 3 možných ho vyniesli na pekné 6. miesto v kategórii chlapcov. Jeho úspech sa však nerodil ľahko. Určite k nemu pomohla príprava na MEU. Absolvoval turnaj V4, ktorý ukázal, že okrem talianaky Adam žiadne otvorenie nepozná. Nasledoval tréningový tábor na Diamíre, kde bol zaradený do skupiny p. Palečka, ktorá sa pripravovala na MEU. Aby nenasledovala veľká pauza po viac ako týždňovom oddychu nasledovala príprava v L. Mikuláši. 6 dni pracoval so šachmi 5 až 8 hodín. Musím pochváliť Tomáša Adamčiaka, ktorý sa mu bol ochotný podľa dopredu dohodnutej prípravy venovať. Bolo to aj tak málo času na odstránenie nedostatkov hlavne v otvorení a v koncovkách. Do budúcna je to však vhodný model tréningového tábora   s minimálnymi finančnými nákladmi. Bohužiaľ dá sa využiť iba na obmedzený počet hráčov.
Adama musím pochváliť tiež za to, že pri rozhodnutí rodičov necestovať  do Mureku on tam chcel ďalej ísť. Ani nie 8 ročný chlapec sa musel vyrovnať s tým,  že nemal po ruke rodičov (ešte že fungujú mobili).
Určite  podrobnejšie hodnotenie Adamovho vystúpenia pripraví Peťo Paleček. Jeho cieľom bude zlepšiť Adamovu hru tak, aby ani v budúcom roku Adam nechýbal na niektorom z medzinárodnom podujatí.
Autor komentára: Juraj Ivan