Logo

3. miesto Veroniky Gažíkovej na Majstrovstvách Poľska do 10 a 12 rokov

V kategórii dievčat do 12 rokov štartovalo 49 hráčok. Štrnásť s nich figurovalo na listine ratingovej fide. Aj keď Veronika bola nasadená ako jednotka, bolo nám jasné, že tento rok nebude to mať ľahké. Štartovali tam dve medailistky Majstrovstiev Európy – Harazinska a Dmochowska. Okrem toho dve talentované juniorky, ktorým sa venujú špičkoví tréneri Poľska ( Kislov a Szymczak), a to je Dadello a Wozniak.
Majstrovstva Poľska sú spoločenskou udalosťou. Kluby majú záujem, aby ich reprezentanti uspeli, lebo môžu sa prezentovať. Získavajú body, vďaka ktorým majú väčšiu podporu krajských zväzov a aj mesta. Výhodou poľského systému je, že ma jasné pravidlá, ktoré nezávisia od ľubovôle funkcionárov. Aj poľský klub Veroniky – Silesia Racibórz mal veľký záujem, aby sa Veronika týchto majstrovstiev zúčastnila.
Veronika začala turnaj dobre. Zastavila ju v sérii víťazstiev budúca Majsterka Poľska Woźniak, ktorá objektívne hrala v tomto turnaji lepšie ako ostatné dievčatá. Potom dúfali sme aspoň v druhé miesto, ale Veronika v predposledným kole podľahla Dmochowskiej. Mrzelo ju to o to viac, že získala v strednej hre pešiaka a veľký časový náskok. Podcenila súperkin útok na kráľa, a žiaľ prehrala. Musela sa nakoniec uspokojiť s tretím miestom. V Poľsku vysoko hodnotených je prvých päť miest. Uspieť v takom to turnaji je cenené spoločensky a je to aj príslušne finančne ohodnotené.
Deti získavajú štipendiá s krajských zväzov a okrem toho najlepší hráči sú nominovaní do Akademii Šachovej. Vzdelávanie je tu profesionálne organizovane a o talenty sa starajú  najlepší tréneri Poľska a aj zo zahraničia. Vďaka tomu každý rok Poľsko môže sa tešiť s medailí na mládežníckych ME a MS.
Možno kvôli tomu bolo cítiť na tomto turnaji veľké nasadenie hráčov a ich trénerov. Väčšinu turnaja bol úplný zákaz vstupu doprovodu do hracej miestnosti, kvôli emóciám ktoré sprevádzali rodičov pozorujúcich hru svojich deti. Veronika bola jediná so špičky, ktorá nemala trénera pri sebe, ale za to mala dvoch poradcov na skype (Petera Palečka a otca), ktorí rozhodovali, čo sa bude hrať nasledujúceho dňa. Určite aj vďaka tomu doniesla na Slovensko svoj momentálne najväčší pohár a to len za tretie miesto. Myslela som si, že také dostavajú deti len na Majstrovstvách Sveta.