Logo

Pekný záver 2.ligy

Aj súper si to uvedomoval, čo sa prejavilo v rýchlych ponukách remíz bielymi figúrami na 5. a 7.šachovnici. Po rôznych odkladaniach rozhodnutia (J. Murín neťahal takmer hodinu a ja som spočiatku remízu odmietol a neskôr mi súper povymieňal takmer všetky figúry) sme tieto dve remízy prijali. 1:1. Naopak, odmietli sme remízu na 2.šachovnici v partii P.Jelen – T.Csoltó st.. Na takmer všetkých šachovniciach sa hrali veľmi ostré pozície – 4x sicílska obrana a Monika sa nechala zatiahnuť do francúzskej. Prvý rezultatívny výsledok priniesol Laco Bartek, bol donútený vo Svešnikovovom variante obetovať dámu za vežu a figúru, ale aspoň trochu oslabil súperov protiútok a sám sa rozbehol pešiakmi dámskeho krídla. Súperovi nakoniec chýbali figúry v obrane a v časovej tiesni zaliezol do matu. 1:2. Ostatné partie došli až do záveru prvej kontroly a tam najskôr Peter nedocenil súperove možnosti po čiernych poliach, kde batéria dáma a strelec stále vytvárala matové hrozby a nakoniec tam mat aj bol. 2:2. No na susednej prvej šachovnici sme túto stratu prekvapujúco vykompenzovali. Juraj mal opäť dynamickú pozíciu s R.Csoltóm, v obojstranne blížiacej sa časovke nepríjemne zaktivizoval dámu a jazdca, kombináciou získal materiál a ešte aj vyhnal kráľa z úkrytu, po čom už nebol problém donútiť ho ku kapitulácii. 2:3. Hoci Monika bojovala, nakoniec vlastným pričinením prešla do vežovej koncovky s materiálovou nevýhodou a po časovej kontrole kapitulovala. 3:3. O zisku bodov však už v tejto chvíli nebolo pochýb, lebo Martin Mráz mal D+J proti 2V a jediná šanca súpera bola v možnom mate na prvej rade. No premyslenými šachmi Martin nakoniec pobral pešiakov a hoci dal súperovi jazdca, rozpojil súperovi veže a jednu z nich odšachol. 3:4. Záverečná partia ako už mnohokrát zostala na Karolíne. Tá už z otvorenia mala pešiaka viac a ten (už ako voľný) spolu s vežou na otvorenom d stĺpci jej zabezpečil obrovskú pozičnú prevahu. 3:5.
 
Na nedeľný zápas som už za týchto okolností necestoval, vďaka p.Tomčíkovi bola zabezpečená aj doprava hráčov do Zvolena. Aj súper nastúpil dosť oslabený, no nevyužili sme to viac, ako na remízu 4:4, keď výhry priniesli P.Jelen a M.Medvec, remízy J.Druska, L.Bartek, J.Murín a M.Tomčík a prehrali bratia M. a O.Mrázovci.
 

Z individuálnych výsledkov je zrejmé, že rozhodujúcim pre naše zisky a umiestnenie bol unikátny výsledok Juraja Drusku ( zisk FIDE +54 ), ďalej veľký prínos Martina Mráza (+34), Karolíny Turkovej (+23) a Laca Barteka (+20). Na svoj rating hrali Monika Motyčáková (+6), Monika Mrázová (0) a Miro Medvec (-5). V hlbokom deficite sú hráči, na ktorých sme stavali minuloročné 3.miesto, Ondrej Mráz (-15), ja a Peter Jelen (-24) a najviac Martin Maďar (-27). Oproti iným družstvám však máme výhodu, že máme na súpiske dostatok hráčov s možnosťou a ochotou nastúpiť. Pre budúcu sezónu by sme mali ešte dôslednejšie pokračovať v omladzovacom trende.