Logo

6.-7. 2. 2010 2.liga 8. a 9. kolo

Napätie až do konca
 
V 2.lige budeme „trpieť“ až do konca.
Predovšetkým si za to môžeme sami, keď sme neporazili ďalšie družstvo, čo je v tabuľke za nami (žeby nejaký nepríjemný komplex, ktorý je zreteľný aj v 1.lige ?).
Už úvod bol komplikovaný, keď všetci, čo nehrali, mierili na pohreb manželky Janka Murína. No okrem toho bolo treba ísť vyzdvihnúť meškajúceho Martina Maďara.
Súper CVČ Veža BB prišiel pomerne v silnej zostave, no začiatok hral pre nás – Roman Hroš rozohral 2 jazdcov v obrane s 5...Jd4 6.c3 b5, po čom už súper nevedel a v 12.ťahu po zisku figúry sme viedli 1:0. V čase môjho odchodu som odovzdal rozhodovanie A.Geffertovi a kapitánovanie P.Jelenovi a frčal na pohreb.
Po návrate som však videl hrôzu:
Stav 1:1, Miro Medvec nevidel jednoťahovú pešiakovú vidličku, prehraté pozície Martina Maďara a Petra Jelena a tak čoskoro bolo 1:3. Dobre stál len Laco Bartek, ale ostatné pozície určite neboli na výhru.
No aj súperi nezvládali vidinu nečakaného víťazstva, Gajdošík vo vyhranej pozícii (?) s Karolínou no s 31 sekundami na hodinách videl mat, za ktorý obetoval celú vežu a kombinácia mala jednoťahové vyvrátenie. 2:3. A na 3:3 upravil Juraj Druska, keď v podozrivej pozícii (kde by musel bojovať o remízu bez pešiaka) zviazal súperovi vežu a premazal svojím pešiakom do dámy, za čo musel dať súper poslednú figúru.
Že by sme to ešte vyhrali? Monika má lepšiu pozíciu v koncovke ľahkých figúr, s voľným pešiakom na dámskom krídle, Laco má pešiaka viac s Giertlim. No na Lacovi badať, že už je uťahaný a stráca myšlienky, hoci súper je ten, čo má menej času. A tak nielen, že to Laco nevyhral, ale dokonca dovolil súperovi preniknúť všetkými figúrami, vyrobiť si voľného pešiaka, neskôr odovzdal figúru a nakoniec aj nešťastne zaliezol kráľom tak, že súper stavia dámu. Namiesto 4:3 je 3:4 a Monika nemôže zobrať remízu v pozícii, keď aj súper hrozí vytvorením voľného pešiaka. Nakoniec našla cestu, ako svoju partiu zachrániť, no nie zápas. 3,5:4,5.
 
Nedeľný zápas s PŠK Kurta BB bez Moniky, Karolíny a Romana, namiesto nich nastupujem ja a bratia Martin a Ondrej Mrázovci. Súperi hrali v D.Kubíne a spali u Repčekovcov, tak sme mali ich zostavu, no pripravoval sme málokto. Ja som na partiu s Uhrinčatom pripravil, no tak, že som po 11. ťahu mal na šachovnici mal prípravu (1.d4 Jf6, 2.c4 c5, 3.d5 e6, 4.Jc3 exd5, 5.cxd5 d6, 6.e4 g6, 7.f4 Sg7, 8.e5 dxe5, 9.fxe5 Jfd7, 10.e6 fxe6 11. dxe6 De7) a po 15.ťahu som sa mohol vzdať (12.Jf3 0-0, 13.Sc4 Jb6, 14.Sg5 Sf6, 15.Sxf6 Dxf6, 16.e7+.... Mohol som sa stať spoluautorom partie s krásnou obeťou dámy (15...Vxf6, 16.Dd8+!! Dxd8, 17.e7+) , no keď som to zistil, radšej som ešte trápil 15 ťahov a vzdal.
Táto partia bola predzvesťou hojdačkového vývoja zápasu. Do môjho vzdania bezperspektívnej pozície s kráľom v mate, nevyvinutým dámskym krídlom a kvalitou menej vyhral Martin Mráz s Moravčíkom (precízne počítal a súper pomáhal zabúdaním na vývin) a Laco Bartek s blicajúcim Sedlárom, ktorý pokazil totálne rovnú vežovku. 2:0. Potom sme však postupne kapitulovali ja, Ondrej Mráz s Kanošom, keď neprežil protiútok proti veľkej rošáde, a Martin Maďar, ktorý bol s Nováčkom pomalší pri presadzovaní voľného pešiaka – 2:3. Už som na chodbe vyhlásil, že sme sa rozprehrávali (3.liga, 2.liga,.....).
Za tohto stavu sme hrali ťažkú pozíciu Petra Jelena s Lištiakom, kde bolo treba nutné odovzdať figúru, aby sa aspoň o niečo hralo, verili sme Jurajovi, že obohrá v zložitej pozícii Luptáka a nádej sme vkladali, že Miro Medvec dokáže v koncovke korektnosť obete figúry za 3 pešiaky proti Topolovskému.
Najskôr vyhral Juraj, ktorý nielen vidí ale aj súperom vnucuje rýchle ťahy so schovanými pascami, 3:3, potom Peter pridal ešte kvalitu a s vežou menej odkrytému kráľovi dal poslednou figúrou (dámou) večný šach, 3,5:3,5. Záver Mirovej partie som nevidel, odchádzal som vo vedomí, že výhra je tu celkom reálna, no museli sa ešte diať veci, keď po takmer hodine mi Juraj oznámil, že skončilo 4:4 a dnes sa v mailoch diskutuje, či by sme nemali na nejaké obdobie zamknúť počítače a začať používať hlavu aj pri tréningoch aj pri zápasoch.
 
V súťaži sú do konca 2 kolá, pre kľud by boli potrebné aspoň 2 body, ale tie bude treba vybojovať na horúcej pôde takmer zachránenej Jelšavy a vyklusávajúceho Zvolena. Veriť tiež, že všetci favoriti nevypustia záver.
 
Teraz nás však čaká 1.liga a potom väčšinu našich mládežníkov MSR v Ružomberku, takže toto trápenie radšej treba čo najskôr zahodiť za hlavu a pozerať dopredu.