Logo

16. – 17. 1. 2010 Šesť bodov v 1.lige

Na sobotné stretnutie s prekvapujúco tretím Svitom sme nastupovali s úmyslom získať nejaké body na záchranu. Takže najprv bolo treba spustiť alchýmiu, trafiť sa do zostavy súpera. O Edovi Hagarovi sme predpokladali, že nepríde (rakúska bundesliga), Svit však má na prvej IM Gyulu Mészárosa, ktorý doteraz nehral, takže sa len vymenili a ostatné šachovnice obsadili najsilnejším možným zložením. Na 6 šachovniciach mal Svit vyššie ELO. A my ? Rozhodli sme sa taktiku postaviť na zámere – bielymi „starí“ udržia súpera a čiernymi mladí ukážu, čoho sú schopní. Po 3 remízach v partiách Pekár – V.Kopnický, Bartek – Korytko a Paleček – Rogos ( pričom zvlášť Lacova koncovka dvíhala divákov na online zo sedadiel ), sme začali počítať, čo máme vo zvyšných partiách. S „istým“ bodom sme rátali v partii Ligárt – Jacko, kde Vlado využil nesúrodé súperove figúrky na vytvorenie voľného pešiaka, za ktorého musel súper obetovať kvalitu. Naopak bez kvality bol Juraj Druska s Ľ.Kováčom, no za túto kvalitu mal unikajúcich 2 pešiakov na dámskom krídle. A tak či s kvalitou alebo bez, obe partie naši čierni vyhrali a viedli sme 3,5:1,5. Aj Martin Mráz na poslednej šachovnici mal lepšiu pozíciu, no najskôr sme museli počkať, ako dopadne Monika Motyčáková s Galovičom. Tu sa bolo na čo pozerať od samého začiatku – Cambridge Springs v dámskom gambite s dočasnou obeťou pešiaka, ktorý bol kompenzovaný mohutným jazdcom na d3. Po dobratí obetovaného materiálu podobne ako pred týždňom so Zavarským nástup pešiakov dámskeho krídla, odrazenie protiútoku precíznym 32...Kf7 a čierni pešiaci sa zarazili až o mantinel... 4,5:1,5. Za tohto stavu prijal Martin Mráz remízu a dohrával len Marián Kantorík, ktorý síce prekvapil súpera pripravenou novinkou, keď už v úvode získal dvojicu strelcov, nakoniec však súperov jazdec sa v koncovke ukázal ako mobilnejší a po prechode do vežovej koncovky s pešiakom menej sa pozíciu nepodarilo udržať. 5:3.
Starí/bieli – 1,5:2,5, mladí/čierni 3,5:0,5. Bravó.
 
Na nedeľu v Sabinove, ktorý vyhral s ŠK Magic Liptov, striedame. Cestujú Lukáš a Oliver a maturantku Moniku omilosťujeme – berieme Karolínu, ktorú táto „milá záležitosť“ čaká až o 800 dní. Opäť si neprisudzujeme úlohu favorita, aj keď niekoľko chvíľ po víťazstve so Svitom nemiestne agitujeme, že na postup nám treba už len vyhrať posledných 5 zápasov...
Sabinov vyťahuje všetky tromfy z úspešného sobotného zápasu a naviac prichádza aj Peter Demeter na 6.šachovnicu. V čom môže spočívať naša taktika, keď opäť máme na 6 šachovniciach nižšie ELO, na viacerých aj o viac ako 200 ? Takže skúšame – pár remíz na začiatku a potom sa uvidí. Rýchlo skončili partie Varholáková – Pekár ( členovia výkonného výboru SŠZ si neubližujú a nekazia si vzájomne nedeľu ) a Oliver Tropp – Cuker. 1:1. Ďalšie dve remízy sa už zrodili po tvrdom boji – Peterson bol na Petra Palečka dobre pripravený, no Peter sa vynaliezavo bránil a hrozil prejsť do protiútoku. Peterson však využil možnosť večného šachu a upravil na 1,5:1,5. Juraj Druska prichádzal k partii s M.Krajňákom odčiniť minuloročnú miniatúrku – postavil lepšiu pozícii s dvojpešiakom súpera, no partia nakoniec prešla do vyrovnanej koncovky ľahkých figúr a po výmenách skončila v pešiakovej koncovke remízou 2:2. A potom sa začali diať veci.
Odzneli pamätné vety:
Starého tigra netreba dráždiť, aj keď vyzerá, že spí.
V pozícii s rôznymi rošádami na nejakých tých pešiakoch nezáleží.
A podľa tohto návodu Marián najprv slušne ponúkol oslávenkyni WGM Eve Repkovej remízou a po jej odmietnutí sa mu podarilo využiť otvorený „a“ stĺpec k prieniku ťažkých figúr do pozície, vyhnaniu kráľa a nakoniec minimálne k zisku veže. 2:3. Potom si to musel žehliť Cinzanom a pod.
Vlado Jacko odmietol remízu, získal kvalitu za pešiaka, neskôr odovzdal ešte jedného. Ohodnotiť túto pozíciu nedokázali ani hráči ani diváci, tak sme ju nechali tak. Potrebný bod na „neprehru“ bolo treba hľadať vo zvyšných partiách L.Tropp – P.Demeter a V.Mrva – K.Turková ( všade máme o 300 ELO bodov menej ). Lukáš súpera trápil, no pomíňal všetok čas a tesne pred kontrolou už bola pozícia súpera aktívnejšia. Naopak u Karolíny symetrická pozícia z hry 4 jazdcov zvádzala súpera k očakávaniu, že sa táto neznáma dievčinka niekde sama porazí... Lukáš sa nakoniec porazil sám, najskôr prehliadol jednoduchú kombináciu a potom ešte aj vidličku. 3:3. Karolína mala paradoxne lepší čas, čo nás napĺňalo očakávaním. Súper v reštaurácii narazil na „oslavujúceho“ Mariána a posťažoval sa mu, že neznáma súperka nechce urobiť chybu. Marián s Petrom mu vraveli, že je to trojnásobná účastníčka ME a dvojnásobná MS, členka strieborného družstva ženskej extraligy......, po čom poblednutý Vlado utekal do miestnosti ponúknuť remízu. Karolína sa ju chystala prijať, no včas som zasiahol a nedovolil. A potom sa už objavovali na šachovnici skvelé ťahy napr. manéver Db8, Db1, Dh1 vyhnal súperovho kráľa, potom prišla definitívna obeť Vxg4+ so ziskom dámy alebo dvojťahovým matom. Súper radšej dal dámu a hral to až dovtedy, kým mu Karolína nevzala všetky figúrky. 3:4.
Keby sme aj poslednú partiu prehrali, máme viac, ako sme pred zápasom predpokladali. Vladova pozícia, keď obaja majú prakticky len bonusový čas, sa nedá spočítať. Vlado je v tranze, nevie, že stačí remíza, hrá na výhru – no s určitou dávkou rizika. Na to viacerí nemajú nervy. V pozícii, keď má kvalitu a voľného pešiaka na h stĺpci, ale súper na dámskom krídle 4 pešiakov proti jednému, ho napadne spásna myšlienka, spýtať sa, koľko je ? Po odpovedi, že vedieme 4:3, ponúkol remízu a súper ju k našej radosti a k nepochopeniu svojich spoluhráčov prijíma. 4,5:3,5 pre nás.
Máme dve hviezdy zápasu – domov sa do môjho auta vošlo 3,5 bodu (2 výhry a 3 remízy).
Na postup do extraligy už stačí „len vyhrať zvyšné štyri zápasy a Magic musí klepnúť Michalovce“. Bohužiaľ, z týchto 4 zápasov sú traja súperi na prvých troch miestach, tak možno žarty skončia už v najbližšom zápase.
Na konci je tabuľka dramatická – 4 body naši premožitelia ATU Košice, 5 bodov Žilina, čo nás obrala o 2 body, 5 bodov UPJŠ Košice a Fiľakovo...
Za celý víkend sme z ôsmich partií čiernymi uhrali 6,5 bodu !!!