Logo

Cenné body v druhej lige.

Nový rok v súťaži družstiev sme začínali dvojzápasom s MEDEA Martin a TH Junior Banská Bystrica B.
V sobotnom zápase Martin postavil aj doplnené posily na prvé dve šachovnice L.Šárkozyho a Ž.Banduku, takže sa očakával vyrovnaný súboj.
Spočiatku sa zápas vyvíjal v náš prospech, keď M.Medvec prinútil súpera ťahať v otvorení kráľom a o pár ťahov získal pešiaka. Potom však úplne nepochopiteľne vymenil dámy, následne pešiaka naviac stratil, potom prešiel popri možnosti zremizovať partiu opakovaním ťahov a nakoniec prehral koncovku s nerovnakými strelcami 0:1.
Našťastie tento výpadok rýchlo kompenzoval Laco Bartek, keď dostal svojho súpera do časovej tiesne, v ktorej súper stratil materiál 1:1.
Príjemným prekvapením bola remíza na prvej šachovnici, kde Martin Maďar tlačil vo svojej obľúbenej sicílke s 2.c3 silného súpera, nakoniec sa zdalo, že ho predsa len obohral prechodom do lepšej koncovky, no keď si podávali ruky, v partiári bolo 0,5:0,5.
Ďalší príjemný výsledok sa zrodil na 2. šachovnici, kde Ž.Banduka s Jurajom Druskom neodolal možnosti dobyť pešiaka b7, ukázalo sa však, že ten strelec už z tej pasce neujde. 2,5:1,5.
No i tak sme nedúfali v zisk bodov, keďže sa ďalej hrali už len 4 horšie partie.
Ondrej bol pod trvalým tlakom Zuzany Milcovej, ktorá nielen ťažila s nástupu pešiakov na dámskom krídle ale aj oslabenej diagonály a2 – g8. Nakoniec sa pozičná výhoda vystupňovala obsadením 7. radu, Ondrejov kráľ musel medzi súperkine figúrky a pod niekoľkoťahovým matom sa Ondrej vzdal. Naviac si v hracej miestnosti zabudol mobil a ruksak. 2,5:2,5.
U Moniky sme s bodom tiež nerátali, zdalo sa nám, že súperov jazdec je lepší ako Monikin strelec. No aktívna hra na dámskom krídle spôsobila súperovi problémy, ktoré zavŕšil prehliadnutím vidličky. S vežou menej ešte postavil matovú hrozbu, tá však mala vyvrátenie v dôležitom medzišachu. 3,5:2,5.
Ľutoval som, že som v priebehu partie nesúhlasil s možnosťou prijať remízu v partii Jelen – Ďurník, to však bolo 1:1 a nečakal som zisk 1,5 bodu na prvej a štvrtej šachovnici. Peter sa potom vyhýbal opakovaniu ťahov a dostal sa do horšej pozície, ktorá nakoniec skončila prehrou vo vežovej koncovke. 3,5:3,5.
Ako pravidelne posledná dohrávala Karolína s J.Hyllom. V strednej hre neudržala centrálneho pešiaka, no v blížiacej sa koncovke D+J proti D+J sa jej podarilo pešiaka dobyť naspäť. Súper riskoval, odmietal remízu a nakoniec jazdca stratil. S poslednými zbytkami materiálu hrozil opakovaním ťahov, neskôr dokonca matom. Karolína odrazila hrozby nie najvhodnejším spôsobom, výmenou dám a prechodom do koncovky K+J+2P proti K+4P (existovali aj iné cesty, ako vyhrať partiu). Túto koncovku však hrala tak nešťastne, že manévrom Jf2 – e4 – g5 – h3 – f2 darovala súperovi 4 tempá !!! Niet divu, že vznikla pozícia vyhratá pre súpera – 3 pešiaky proti samotnému jazdcovi. Nakoniec 2 pešiaky padli, no b pešiaka zadržať nešlo. Súper to však dokázal, zbytočne stratil tempo a jazdec docválal na b1 – po 111 ťahoch remíza a 4:4.
Nevyvarovali sme sa zase hraniu na 30 sekúnd, u Karolíny snáď 60 ťahov......
 
Na nedeľný zápas v Banskej Bystrici som pôvodne zamýšľal vynechať Martina Maďara a Moniku Motyčákovú (aj učiť sa treba maturantom). No keďže zápas skončil „len“ 4:4 a v sobotu poobede oznámil Juraj Druska, že aj jeho tlačia školské povinnosti, najskôr som presvedčil Martina Maďara a nakoniec aj Moniku, ktorá sa „obetovala“. A to ešte netušila, ako dopadne zápas.
Takže oproti sobotnej zostave striedal len Martin Mráz brata a ja som hral namiesto Juraja.
Súper nenastúpil v najsilnejšej zostave, chýbali prvé dve šachovnice.
Pre vývin zápasu mala veľký význam výhra Laca Barteka so Solomonsom, keď súper prehliadol vidličku. 0:1
S ďalším bodom sme počítali na poslednej šachovnici, kde aktivita M.Medveca viedla k zisku kvality. Súper to všelijako skúšal, no nakoniec materiál rozhodol – 0:2.
Pri takomto stave sme mohli súhlasiť s remízou na prvej šachovnici, kde Martin skúšal súpera, využíval všetky možnosti, dostal ho do časovej tiesne ale viac tam nebolo. 0,5:2,5.
Ďalší bod získal Peter Jelen, pozíciu založil útočne, za pokračovanie útoku obetoval kvalitu a práve strelec, čo zvýšil rozhodol o vyhnaní súperovho kráľa, ktorý skončil svoju púť z g8 na c5, kde dostal mat. 0,5:3,5.
Seriózne založil partiu bielymi M.Holéczy proti Monike, následne preskupil figúry do útoku, ktorý aj prerazil. 1,5:3,5. Monika po dlhej dobe má prvú prehru v súťaži, no naozaj to bolo za družstvo, keď obetavo zaskočila. A ešte aj po odchode volala, či to nebola ona, čo spôsobila nezdar družstvu. To sme je vyvrátili, keďže ďalší priebeh bol síce dlhší, ale nakoniec úspešný.
Svoj diel viny mám na tom aj ja, keďže najprv som v staroindickej provokoval súpera až taj, že nechcel remízu. Potom som musel vynaložil veľa úsilia, aby som nachádzal protihru vo vzniknutej pozícii, nakoniec sa mi podarilo všetky nebezpečné figúry na d5 povymieňať. V závere som mal na šachovnici prechod do vežovej koncovky s pešiakom naviac a predčasne som to dal za remízu. 2:4.
Vedľa mňa sediaci Martin Mráz však už dlho ťahal totálne zablokovanú pozíciu z francúzskej hry so Stehlíkom a nakoniec to súper za remízu aj dal, lebo nemal odvahu pokúsiť sa otvoriť pozíciu na dámskom krídle. 2,5:4,5.
Karolína sa cestou zastrájala, že už nebude posledná dohrávať partiu, no Viktor Haring bol proti. Zase so sekundami na posledný ťah hľadala najskôr záchranu pred stratami materiálu, potom pred hroziacim matom a nakoniec sa zachránila výmenou dám a prechodom do vežovej koncovky, ktorú zremizovala aj vzhľadom na to, že už sme mali vyhratý zápas. 3:5.
Tabuľka je hrozná – sme na 6.mieste, 5 bodov za prvým, 5 bodov pred posledným (už s očakávanou kontumáciou martinského zápasu s Veža BB). Vypadávať môžu tri družstvá, tak nám treba v najbližšom dvojkole podobne zabodovať ako teraz.
Potešila navracajúca sa chuť na hru Martina Maďara, výhry Laca Barteka ale aj zodpovedná hra a prístup ostatných hráčov.