Logo

19.12. 2009 7. kolo 3. ligy so striedavými úspechmi

Keďže po 6 kolách sa juniorské béčko vynímalo na poslednom mieste tabuľky 3.ligy, rozhodli sme sa mobilizovať posledné rezervy a snažiť sa získať potrebné body. Chýbal však P.Paleček a Gažíkovci (predvianočné sústredenie v Malenoviciach) a aj Ondrašová bola proti, napísali do zostavy prvých 7 hráčov súpisky a na 8.miesto Paľa Repčeka.
Úvodný pohovor o individuálnom prístupe k partiám, spôsobe komunikácie pri prípadných ponukách remízy a pod. navodilo atmosféru, že aj za takýchto podmienok nepredáme kožu lacno. Do karát nám trochu zahralo meškanie Martina Maďara a ponuka remízy Jozefa Hemalu s Jurajom Ivanom, takže otvorenia sa mali stále pod kontrolou.
Postupne som si uvedomoval, že nie som na prvej lige, keďže rozohranie otvorenia a výsledok partie sú v tejto 3.lige dve diametrálne odlišné veci...
Mišo Tomčík vošiel Janovi Nahálkovi do Jänishovho gambitu v španielke a už od 5.ťahu tvoril. Marián Petráš bol pod tlakom Laca Hajasa, Adam Kerdík spočiatku vyzeral veľmi zatlačený no našiel protihru v centre. Sväťo Hoferek získal po nepresnostiach v otvorení čiernymi pešiaka.
Mne Martin dobehol na poslednú chvíľu, snažil sa dobehnúť stratu času a v otvorení prehodil ťahy, čím mi umožnil kombináciu vedúcu k zisku materiálu
A výsledky:
Prvé dve skončili partie Ivan – Hemala a našťastie aj Hajas – Petráš remízami. Príjemne ma prekvapila ponuka remízy v partii Tomčík – Nahálka, kde som mal v pamäti problémy z otvorenia, ukázalo sa však, že neskôr Michal aktívnou hrou natoľko vyrušoval súpera z jeho snahy vyhrať bez rizika, že ponúkol remízu 1,5:1,5.
Rátali sme s výhrou na 1. a 6. šachovnici, pričom Roman Hroš mal minimálne vyrovnanú pozíciu s P.Vronkom. Nejasný vývoj v partii Karolíny čiernymi s M.Janíkom nám však nedávali jasnú odpoveď, či bude 4,5 bodu.
Zápletky na poslednej šachovnici sa nakoniec vyvinuli v náš prospech a Adam získal našu prvú výhru 2,5:1,5. Keď sa potom vzdal môj súper, hoci ešte dlho skúšal svoje šance, viedli sme 3,5:1,5 a dovolili sme dať Romanovi remízu 4:2.
Karolína musela vynaložiť všetko umenie, aby odrazila nebezpečný útok M.Janíka, pomohlo jej určite aj to, že súper hral na posledných 30 sekúnd a ona mala niekoľko minút.
Sväťo prehral vežovku, keď sa nepochopiteľne vydal kráľom na opačnú stranu (tu si vyčítam, že som ho včas neupozornil, že už jeho výhra nie je jedinou cestou k výhre zápasu). 4:3
A tak Karolína dostala pokyn, že osobné ambície v partii musia ísť bokom a má zremizovať akýmkoľvek spôsobom, ktorý sa naskytne. Ona využila hneď prvý, ponúkla remízu, čo súper prijal, lebo už nevidel, ako pokračovať v útoku. 4,5:3,5
Možno sme Karolínu obrali o 0,5 bodu, ale v takýchto stavoch sa neriskuje ani na iných fórach.
V tabuľke sme sa posunuli len o 1 miesto, ale máme kontakt dokonca s družstvami, čo sú na 7.mieste (8,8,7,7,6,6 bodov).
Za Ružomberok nastúpili Hrabuša, Druska, Motyčáková, takže vyhrali s D.Kubínom, škoda, že naše áčko podľahlo Tvrdošínu – mohol byť aj Tvrdošín pod nami.