Logo

14.12.2009 - Medzinárodný turnaj v poľskom Olkusze

Veronika si verila, že turnaj vyhrá. Napriek tomu, že hrala v kategórii so staršími dievčatami (1997 a mladšie) a napriek faktu, že sa tu zišli medailistky majstrovstiev Poľska.
Viktor v tom nemal jasno, ale každú partiu bojoval ako o život.
Naopak, Kubíkovi to bolo absolútne jasné - do Poľska išiel hlavne po Mikulášsky balíček (po každom kole sa pýtal, kedy už prídu Mikulášovia). Vlani smutne pozeral z publika, ako traja Mikulášovia rozdávajú hrajúcim účastníkom turnaja balíčky, a on bol len divák. Svojej vytúženej chvíle sa dočkal po štvrtom kole. Potom už okrem maskota krtka mu robil spoločnosť aj zelený dinosaurus. Sladkosti ho až tak veľmi nezaujali.
Ako teda hrali ?

Veronika
Veronika nezahrala podľa svojich predstáv už v treťom kole. Súperku mala silnú, pravidelne trénujúcu s IM Szymczakom. Podarilo sa jej však získať pešiaka i lepšiu pozíciu v strednej hre. Bohužiaľ, prehliadla taktický obrat a súperka druhú časť partie začala hrať veľmi dobre. V obojstrannej časovej tiesni Veronika prehrala. Neskôr sa ukázalo, že to bola Veronikina jediná prehra v turnaji a v poslednej partii s bodovým náskokom pred konkurentkami si mohla dovoliť taktickú remízu. Nám, rodičom, bolo jasné, že staršia skúsenejšia súperka a reprezentantka Poľska na ME a MS takúto remízu určite neprijme a Veroniku sme na to aj psychicky pripravili.
Dadello skúšala Veroniku až do koncovky s rôznofarebnými strelcami, až nakoniec sa sama rozhodla navrhnúť remízu. Veronika si mohla konečne vydýchnuť a tešiť sa zo zaslúženého víťazstva. Ako pikošku môžem dodať, že bronzová medailistka z ME vo Ferme do 10 rokov Agnieszka Dmochowska skončila až deviata a s Veronikou si ani nezahrala.

Viktor
Viktor do posledného kola bojoval o čo najlepšie umiestnenie, aby si mohol vyberať spomedzi 34 hodnotných cien. V jeho skupine (2000 a mladší) štartovalo až 81 chlapcov. Veľa z nich mýlil Viktorov nízky poľský rating (1400) a dokonca jeden z porazených súperov s ratingom 1800 Viktora pochválil za dobrú hru, čo je u tak malých detí výnimočné. Vďaka výhre v poslednom kole Viktor skončil na 8. mieste a počkala si naňho veľká stíhačka na baterky.

Kubík
Malý Kubík skončil nad naše očakávania veľmi dobre. Na začiatku sa mu veľmi nedarilo - mal 1 bod zo 4 partií, ale väčšinou tie prehry znášal dobre. Po partii sa vrátil šťastný s informáciou, že rozmýšľal alebo mal niečo naviac, ale konečný výsledok bolo z neho ťažké dostať, lebo prehral.... Na druhý deň sme zázraky nečakali, keďže hrával väčšinou s chlapcami staršími o dva roky. Ale Kubík prekvapil a uhral 5 bodov z 9 a skončil 23. zo 62 účastníkov. V tejto kategórii organizátori pripravili až 28 cien, a tak máme doma aj nový elektrický vláčik.
Všetci sme sa vrátili domov spokojní - rodičia aj deti a tešíme sa na budúci rok. Turnaj už bude v obnovenej športovej hale a rodičia budi môcť opäť sledovať hru svojich detí ďalekohľadom. Tento rok deti hrali za zatvorenými dverami. Doprovod však mal dosť priestoru na pohodlné vyčkávanie na koniec partií. V prípade záujmu radi pomôžeme aj iným záujemcom zo Slovenska zúčastniť sa tohoto zaujímavého turnaja.