Logo

13.12. Ľahké body v 1.lige

V liptovskom derby v prvej lige ŠK Magic Liptov – Liptovská šachová škola A by za normálnych zostáv pravdepodobne boli favoritom domáci, to, že zápas sa hrá ako samostatné kolo a náš súper výrazne spolieha na hráčov zo vzdialenejších končín, spôsobilo, že ich zostava bola veľmi preriedená a dokonca chýbal hráč na 8.šachovnici. Naša zostava, naopak, kalkulovala aj s takouto situáciou a uvažovali sme, že by sme mohli aj vyhrať.
 
Po kontumačnej výhre J.Ivana na poslednej šachovnici sa dobre vyvíjali aj ostatné partie. No do výhier partií bolo ďaleko, takže aj po 3 hodinách hry bol stav nezmenený.
Na 2:0 pre nás zvyšoval Martin Mráz, keď v partii s L.Hajasom pozičnú výhodu previedol do pešiakovej koncovky s prevahou pešiaka na dámskom krídle. Obojstranné dostihy skončili skorším postavením dámy a zadržaním unikajúcich pešiakov súpera.
3:0 po výhre Olivera Troppa s J.Mudroňom. Oliver v náročnej pozícii čiernymi využil zaváhanie súpera na zisk kvality a v závere kvalitu vrátil za prechod do vyhranej pešiakovej koncovky.
Potom nasledovali 2 remízy – Lukáš Tropp na 5.šachovnici čiernymi s P.Bučkom až v koncovke nerovnakých strelcov a taktická remíza Mariána Kantoríka na prvej šachovnici s Róbertom Csoltóm, keď kľúčovým pre toto rozhodnutie bol stav zápasu.
Na druhej šachovnici Vlado Jacko s P.Jelenom hral dosť odvážne, zainteresovaní tvrdili, že stál aj trochu horšie, no spôsob hry na výhru zo strany súpera spojený s obeťami pešiakov na dámskom krídle sa ukázal ako násilný, Vlado pozíciu a aj materiál udržal a viedli sme 5:1.
Peter Paleček mal s Dušanom Štricom ponúknutú remízu, ktorá už naše víťazstvo v stretnutí nemohla ohroziť, tak hral ďalej a nakoniec sa podarilo aktívnejšie figúry a slabého pešiaka súpera presadiť na celý bod. 6:1
Posledný dohrával Juraj Druska s Ivanom Stankom a hoci sa zdalo, že aj tu to dopadne v náš prospech, Ivan vydržal tlak a nakoniec partia skončila v koncovke ťažkých figúr remízou. 6,5:1,5.
 
Výsledok je pre súpera krutý, my ho nesmieme preceniť, keďže vieme, za akých podmienok sa zrodil. Do ďalšieho dvojkola v novom roku však ideme na 5.mieste s 8 bodmi, čo nám dáva vyhliadky úspešne splniť cieľ zachrániť sa.