Logo

12. decembra 2.liga - Potrebné víťazstvo

Potrebné víťazstvo.
 
Družstvo Dolného Kubína účinkuje ako Jánošík, „bohatým berie a chudobným dáva“. Pred stretnutím 5.kola sme si vraveli, že očakávame najsilnejšiu zostavu súpera, čo sa potvrdilo tesne pred začiatkom zápasu, keď sa v miestnosti zjavil aj Juraj Kučera. Na druhej strane aspoň príprava vo viacerých prípadoch nemusela vyjsť nazmar.
Za neprítomného Martina Maďara (stužková) obetavo zaskočila Monika Motyčáková (hoci jej ušla časť dozvukov zo stužkovej) a za Mira Medveca (stužková) Monika Mrázová. Takže stále aspoň traja hráči majú iniciálky MM.
Tóno Šingliar bielymi po niekoľkých ťahoch ponúkol Monike remízu a Monika prijala až keď som jej povedal, že sa na ňu za to nebudem hnevať. Vzápätí však vyrobil hrubú chybu (ktorý krát už v týchto súťažiach) Laco Bartek s Paliderom, prehliadol jednoťahový mat a biele figúry bol preč – 1,5:0,5. Bolo to treba niekde dohnať, pričom zvlášť pozície a spotrebovaný čas na posledných dvoch šachovniciach neveštili nič dobré.
No nádej do nášho účinkovania najskôr vlial Juraj na prvej šachovnici, keď Romanovi utiekol a-pešiakom, za ktorého bolo treba dať celú vežu – 1,5:1,5. Obrat nastal aj v partii Ondrej Mráz – Pecho, kde sa Ondrej vymanil z nepríjemného tlaku a získal figúru. Bolo treba prakticky len stihnúť časovú kontrolu. Dobre sa vyvíjala aj partia Petra Jelena s Jurajom Kučerom, tak som vo svojej partii, kde som po súperových (P.Murín) nepresnostiach mal pešiaka, ale ani ja som nehral najlepšie, opakoval ťahy – 2:2. Ondrej vyhral protiútokom 2:3 a Peter pretavil svoj tlak na zisk materiálu 2:4. Súperi odmietali ponúknuté remízy, keďže by to znamenalo prehru zápasu, takže nakoniec rozhodla Monika Mrázová, ktorá v podozrivej pozícii s nepríjemným a doteraz víťazným P.Knaperekom našla večný šach – 2,5:4,5, takže už aj v poslednej partii M.Mráz – Haluška bol súhlas s remízou – 3:5.
 
Napriek nezdaru pri začiatku zápasu som s výkonom aj výsledkom veľmi spokojný. Po minulej prehre v Žiline mala najťažšiu úlohu Monika Mrázová, keď opäť čiernymi hrala s doteraz stopercentným súperom, bojovala a hoci sa nevyvarovala chýb, nakoniec rozhodla zápas. Z ostatných treba vyzdvihnúť hlavne predok, kde Juraj takticky a Peter pozične prehrali svojich súperov. Bieli aj čierni, predok aj zadok uhrali po 2,5 bodu, nemáme si čo vyčítať. Body spredu i zozadu, bielymi i čiernymi sú rovnako cenné a družstvo sa pozná podľa toho, ako sa vyrovná s nepriaznivým vývojom zápasu. Sviatkovať mimo spodných priečok tabuľky sa určite bude lepšie.