Logo

6. decembra 3.liga

Gratulujem družstvu LŠŠ jun. A k zisku 6 bodov, čím sa zaradili do skupiny favoritov 3.ligy. Naopak družstvo LŠŠ jun. B nezískalo ani bod, oba zápasy prehralo najtesnejším rozdielom 3,5:4,5 a ocitlo sa na poslednom mieste tabuľky. Určite nie dobrú reklamu nám urobilo založenie témy na fóre „Zlá práca s deťmi“ http://forum.chess.sk/viewtopic.php?f=6&t=243 . Mnohí z nich poukazujú na chyby detí (možná nie vždy najlepšou formou), ale i nás, ktorí sa o ne staráme. Chyby ani v partii ani mimo šachovníc by sme nemali opakovať.
V 5. kole  3.ligy. Liptovská šachová škola hrala vzájomný zápas.
            Zápas sľuboval veľmi vyrovnané partie na každom stole. Mladí sa do seba pustili a lepšie sa začal vyvíjať zápas pre LŠŠ jun. B. Na poslednej šachovnici Mišo Veselovský po oneskorenom príchode sa snažil dobehnúť čas a ihneď z otvorenia vyšiel veľmi zle, čo využil Adam Kerdík na zisk veľmi rýchleho prvého bodu. Na prvej šachovnici skončila partia tiež veľmi rýchlo víťazstvom Palečka nad Bartekom. Za tohto stavu pri veľmi dobrých pozíciách Miša Tomčíka, Romana Hroša ale aj Mariána Petráša som ponúkol Tomášovi Adamčiakovi remízu a súper ju prijal. Stav však vyburcoval A družstvo k bojovnosti a možno našich hráčov (Petráša, Tomčíka, Hroša) k ľahkovážnosti, že zápas vyhráme ľahko. Opak bol pravdou. Marian rýchlou hrou dovolil Ondrejovi Mrázovi preniknúť dámou aj vežou na predposlednú radu a rozhodnúť  partiu vo svoj prospech. Karolína Turková sa dostala pod tlak Mira Medveca a Miro dotiahol partiu do víťazného konca. Mišo Tomčík z lepšej pozície prešiel niekoľkými ťahmi do prehratej pozície s Jankom Murínom. Roman Hroš netakticky po zmene vývoja zápasu  navrhol súperke remízu, čo Monika Mrázová využila a remízu za daného vývoja zápasu prijala.
            Za stavu 4:3 sa dohrávala partia Martin Mráz – Sväťo Hoferek. Biely stál aktívne od začiatku partie a povážlivý bol akurát jeho čas. Na posledných 18 ťahov si nechal 30 sekúnd. Čierny však nemal čo hrať a ponúkol súperovi remízu. Remíza za tohto stavu sa neponúka.
 
V nedeľu A družstvo nečakane hladko porazilo družstvo Ondrašovej. Za pozornosť v tomto zápase stojí založená sekcia na fóre „Zlá práca s deťmi“ 
http://forum.chess.sk/viewtopic.php?f=6&t=243
Nie je dobre pokaziť si výborný výkon nevhodným správaním.
Na zápase som nebol, takže komentár nemôžem napísať.
 
               B družstvo cestovalo do Tvrdošína. Oravci posilnení o hráčov z Martina nastupovali na zápas s jediným cieľom - vyhrať. Po troch hodinách hry to vyzeralo na remízy na siedmich šachovniciach (okrem partie na 6. šachovnici  Hoferek – Medvecký, kde bola zrejmé, že partia neskončí remízou). Musím pochváliť trojicu Tomčík, Petráš, Hroš, ktorý mali ďaleko zodpovednejší prístup k zápasu ako predchádzajúci deň. Odremizovali silných súperov. Rozhodovalo sa teda na prvých dvoch stoloch a na posledných troch. Peťo Paleček nenašiel cestu ako vyhrať partiu, Karolína mala veľmi nádejnú pozíciu, no nepodarilo sa vyhrať (opäť nedostatočný čas na realizáciu rozhodujúceho vyhrávajúceho ťahu v ďaleko lepšej pozícii). Nádejne vyzerala Adamova partia, ktorý súpera tlačil. Ostrá partia Hoferek – Medvecký skončila víťazstvom domáceho hráča. Môj súper mal pešiaka viac a veril som, že remízu udržím. I keď som prežil časovku, nemal som už dostatok síl a partiu som prehral. Prehrali sme teda po zodpovednom výkone, za ktorý sa nemusíme hanbiť. Ak družstvu vydrží zodpovednosť a bojovnosť určite sa dočká bodov už v najbližšom zápase.
 
Komentár: Juraj Ivan