Logo

22.11.2009 4.kolo 3.liga

3. a 4. kolo 3.liga C
 
LŠŠ jun. A
Družstvo podalo veľmi dobrý výkon a vyhralo oba zápasy. V sobotu v Ružmberku zvíťazili všetci „mladí“ a vysokým víťazstvom 6,5:1,5 povedali jasne, že so záchranom nebudú mať žiadne problémy. Potvrdili to aj v nedeľu tesným víťazstvom v Žiline s Centrálom.  
LŠŠ jun. B
Družstvo bolo oslabené o štyroch hráčov základnej zostavy (Paleček, Gažíková R., Petráš, Gažíková). V sobotu cestovalo do Žiliny, kde hralo s Centrálom. Zápas pre nás nezačal dobre.   V 3.lige hrali prvý raz Loviškovci (syn aj otec) a  zaplatili nováčikovskú daň hneď na začiatku. Ľubo stratil figúru a súper mu nedal šancu a Ondrej stratil pešiaka a dostal sa jeho kráľ pod útok.  Dobre to nevyzeralo ani na prvých troch šachovniciach. Otvorenia nepoznám, ale za prvých 6 až 10 ťahov mať čas o 15 minút horší, ako súper, to nie je dobrá vizitka poznania otvorení. Za stavu 2:0 pre hostí mi bolo jasné, že úspech bude čestná prehra, preto som dovolil Karolíne v strednej hre zobrať remízu. Trošku nádeje vniesol Sväťo svojou výhrou, ale horšie pozície Romana, mňa a Adama Kerdíka neveštilo nič dobré. Aktívnu pozíciu mal Mišo Tomčík. Ja som ponúkol remízu – súper prijal, no Adam remízu neudržal, čo znamenalo 4,5 boda pre súpera. Sympatické bolo, že Mišo bojoval ďalej, nechcel remízu, získal pešiaka, no nepodarilo sa mu partiu vyhrať.
V nedeľu sme išli do Ružomberka s odhodlaním zabojovať (najmä pri pohľade na súperovu súpisku z predchádzajúceho dňa). Súper bol na konci ešte slabší (7. Chyla, 8. Ballová). Zápas začal pre nás výborne a po hodine hry bolo 1:0 zásluhou  Ľuba Lovišku. Sväťo odmietol remízu, no bez pešiaka už boli mladíci Mišo s Romanom. Karolína sa s Jurkom Druskom dostala pod útok na kráľa, Adam Kerdík mal nejasnú pozíciu. Ondrej s pešiakom menej bojoval. Chlapci (Mišo a Roman) neudržali pešiakovú koncovku, a po prehre Karolíny bolo zrazu 3:1 pre súpera. Prišli časovky, musel som sa venovať svojej partii – obaja sme začali útočiť na kráľa a bolo jasné, že naša partia neskončí remízou. Bola to už naša druhá vzájomná partia (prvú s Balalom som vyhral v Štiavničke) a veril som, že súper sa zasa niekde prepočíta. Po časovej kontrole však Adam Kerdík bol bez dámy (neveril som vlastným očiam a Sväťo dostal večný šach. Rozhodnuté – súper má 4,5 boda, nepomáha už ani moja výhra (súper sa opäť prepočítal). Ondro bojoval, za stavu 4,5 odmietol zobrať remízu. Hral partiu do konca a takýchto partií potrebuje odohrať viac. Dôležité je rozobrať tieto partie.
Tieto zápasy nás presvedčili, že partia mladých hráčov (Mišo, Roman, Adam) ešte nedorástla, aby mohli hrať zápasy 3.ligy na tak vysokých šachovniciach. Potrebujú sa oprieť o výkony starších skúsenejších hráčov.