Logo

15.11.2009 1.liga 3. a 4.kolo

V sobotu večer si to naši hráči rozdali v bowlingu. Tu platilo: Čím mladší, tým lepší.

  Hra 1 Poradie Hra 2 Poradie Spolu Poradie
Oliver Tropp 77 5 92 4 169 5
Juraj Druska 46 7 78 5 124 7
Karolína Turková 87 3 109 1 196 2
Martin Mráz 48 6 78 5 126 6
Lukáš Tropp 111 2 107 2 218 1
Fratišek Tropp 122 1 60 7 182 4
Karol Pekár 87 3 102 3 189 3

A teraz už vážne - komentár p. Pekára

Návrat z oblakov
 
Kto by toto predpovedal? V sobotu nastupujeme v 3.kole prvej ligy východ proti Slávia UPJŠ Košice B s malou dušičkou. Veď hráči Klemanič, Krak, Pejko, Rajňak, Csoltó ml., Tauber, Treybal a Milder hrajú s naším juniorským výberom, kde vek < 17 kazím len ja a na prvej šachovnici Marián Kantorík. Ale po dvoch hodinách hry stále je 0:0 a my nikde nestojíme horšie. Dokonca bielymi figúrami to vyzerá viac ako dobre: Karolína mučí Taubera v sicílke, ja mám viac priestoru proti francúzskej, Vlado Jacko na druhej šachovnici pretláča v centre a výborne stojí na poslednej šachovnici Oliver. Začíname uvažovať o čestnom výsledku, zvlášť keď Juraj remizoval s Pejkom a Marián na prvej šachovnici s Klemaničom. Po výhre Jacka a mojej remíze vedieme 2,5:1,5, pričom sme nechali zápas dohrať našich benjamínov na zadných 4 šachoviciach.
Zložitú pozíciu udržal ako prvý Martin Mráz s Treybalom a vedieme 3:2. Naopak Karolína sa znovu nevyhla veľkej časovke v prvej kontrole, výbornú pozíciu pokazila a s pešiakom menej prešla do koncovky K+D+J+3p proti K+D+J+4P. Keď na šiestej šachovnic máme ponúknutú remízu po časovej kontrole, čakáme na vývin ostatných 2 šachovníc. Oliver síce nie najpresnejšie, ale s pomocou súpera získava najskôr pozičnú prevahu a neskôr aj materiálnu prevahu, vtedy dávame Lukášovu partiu za remízu 3,5:2,5. Karolína v ďalšej časovej tiesni nachádza veľkú šancu na večný šach (alebo na prechod do remízovej koncovky), nakoniec sa však súper ukrýva a uteká pešiakom, všetko závisí na Oliverovi, ktorý jediný z nás nemá nervy, a keď súperovi v ťažkej pozícii   padá zástavka, víťazíme 4,5:3,5, čo nečakal ani najväčší optimista.
V paralelne prebiehajúcom zápase ATU Košice podľahli ŠK Magic Liptov 3:5.
 
Košičania umývajú hlavy, my relaxujeme na bowlingu, kde najlepšie hrali Lukáš Tropp a Karolína Turková.
No prišlo nové ráno a nastávajúci súper. Namiesto mňa hrá F.Tropp, súper vytiahol 2 posily na prvú a piatu šachovnicu. Zápas sa začal vyvíjať celkom prijateľne, keď otvorenie pokazil len Martin Mráz a postrácal niekoľko pešiakov, no bojoval ďalej, a stiesnene sa cítil F. Tropp s Csalom. Dobre stál Vlado Jacko, Marián Kantorík, Lukáš Tropp a aj Juraj Druska. No postupne sa to začalo strašne kaziť: Vlado Jacko s Juhárom prehodil ťahy, po čom súper získal pešiaka a ani zdanlivé hrozby neboli také, že by ich súper neodrazil, 1:0. Karolína sa dostáva do časovky, pod kolesá útoku, najskôr odovzdáva kvalitu a po kombinácii aj celú partiu 2:0. Body hľadáme na 1. (Kantorík), 3.(Druska), 5.(L.Tropp) a 8.(O.Tropp) šachovnici, no po tom, čo Lukáš v jasne vyhratej partii prehliada súperovu obeť veže, po ktorej nasleduje takmer vynútený mat, je koniec. Ešte iskierku sa snaží vykresať Martin, hrá 5 hodín, no i on prehráva. Po výhre Olivera a remíze Juraja za prehratého zápasu vzdávame aj partiu F. Troppa, kde je už veža menej a aspoň kozmeticky sa výsledok snaží prikrášliť Marián. No aby sme si vypili kalich horkosti až do dna, prepína snahu po výhre a hoci s materiálnou prevahou ale slabým kráľom nakoniec prehráva vežovú koncovku. 6,5:1,5.
 
Dobre, že to prišlo teraz a že viacerí si túto slabú chvíľku vybrali v jednom zápase, škoda, že s družstvom, ktoré sme chceli podržať pod sebou v boji o záchranu. Ukazuje sa, že
  1. nie je jednoduché zopakovať 2 dni po sebe rovnako dobrý výkon,
  2. chodenie do časoviek nebude také jednoduché vytĺcť z hlavy,
  3. kto do neba hľadí a po zemi chodí, môže ľahko zakopnúť,
  4. zápas s ŠK Liptov 13.12. nebude o tom, kto bude usilovať o postup do extraligy (aj oni prehrali s naším sobotným súperom rovnako 6,5:1,5, keď vyhral len I.Hausner a remizoval T.Profant),
  5. treba sa nám naspäť vrátiť k pokore a skromnosti.
V ružových snoch sme snívali o 3 bodoch z Košíc ( že porazíme ATU ), 3 body sme priviezli, naviac dostatok podkladov na štúdium vlastných rezerv a verím, že si z tohto vezmeme poučenie, že žiadny súper sa nepoddá sám od seba.