Logo

18. október 2009 - 1.liga Východ

Na úvodné dvojkolo 1.ligy východ proti Mladosti Žilina juniori a Slovanu Rajecké Teplice sme museli najskôr riešiť problémy so zostavou, keďže Matej Hrabuša je v Prahe, Marián Kantorík na turnaji v Maďarsku a Peter Paleček v sobotu nemohol. Ale ani žilinskí juniori neprišli najkompletnejší, tak sme predpokladali vyrovnaný zápas.
V úvode nás potešila výhra Laca Barteka na 7.šachovnici s E.Prieložným, keď súper v otvorení postrácal tempá a pod hrozbou matu alebo veľkých materiálnych strát sa musel vzdať už v 20.ťahu. Bohužiaľ vedenie sme rýchlo stratili, keď na 5.šachovnici Lukáš Tropp pokazil dobrú pozíciu zo sicílky s 2.c3 a po oslabení vlastného kráľa stratil materiál. Ostatné partie dospeli do časových tiesní, pričom najskôr remizovali O.Tropp čiernymi so Štefánikom, keď súper sa zachránil večným šachom, Karolína Turková čiernymi dospela do vyrovnanej koncovky ľahkých figúr s Turcelom a Vlado Jacko nakoniec neudržal pozíciu s horšou pešiakovou štruktúrou s Jánom Hlasom. Po kontrole rýchlo vyhrala Monika Motyčáková, keď opäť podala veľmi precízny výkon s Michalom Koperom a v španielskej hre napriek redukovanému materiálu pohrozila nekryteľným matom. Moja partia s Bírošom sa spočiatku vyvíjala dobre pre mňa, no postupne som nepresnosťami umožnil súperovi prevziať iniciatívu, a zvyšných 15 ťahov po kontrole som si mohol odpustiť. Potešil však Juraj Druska, keď svojím víťazstvom so silným Petrom Švaňom zachránil remízu, v partii však musíme sebakriticky priznať, že súper sa porazil niekoľkými zlými ťahmi v Jurajovej časovke.
 
Na nedeľný zápas proti Rajeckým Tepliciam pricestoval Peter Paleček, Moniku sme už nestavali, keďže odlieta na MS do Argentíny. Rajecké  v silnej zostave v sobotu prekvapujúco vyhralo s ŠK Liptov 4,5:3,5 a u nás to čoskoro vyzeralo podobne. Laco Bartek nastavil Petrovi Hlaváčovi na 7.šachovnici figúru a vzdal sa. Partie sa nevyvíjali vôbec dobre, jedine snáď Karolína s Tomčíkom držala obetovaný materiál a Oliver na poslednej šachovnici mal aktivitu na kráľovskom krídle.
Do časovej kontroly však skončil najskôr Lukáš Tropp, keď čiernymi figúrami odchytil v španielke Bakalárovi figúru a získal protiútok, ktorý doviedol k celému bodu, ďalej Karolína síce rozohrala precízne Panovov útok proti Karokanu, udržala pešiaka, získala ďalších dvoch a tu sme očakávali bod a naše vedenie. No na partiári sa objavil najčastejší Karolínim výsledok 0,5:0,5, keď sa súper zachránil večným šachom. V partii Juraja Drusku čienymi proti Lednickému sa hrala Rubinsteinova francúzska, súper získal priestorovú prevahu, potom spustil kombináciu, keď „získal“ vežu a 2 pešiaky za 2 ľahké figúry, neskôr Juraj získal kvalitu, takže mal figúru naviac a tiež sme rátali s celým bodom. No nakoniec so zbytkom materiálu súper prekvapujúco prerazil a vzniknutá koncovka bola pre Juraja prehratá. Za stavu 1,5:2,5 sme mali len jednu lepšiu pozíciu, keď Vlado Jacko ustál časovku a nakoniec vyhral s FM F.Vránom, čo bolo najväčšie prekvapenie zápasu. Zvyšné tri partie sme dali za remízu, pričom Peter Paleček vynucoval večný šach s Radkom Slukom a vo zvyšných dvoch partiách Pekár – Prieložný a O.Tropp – Sedliaček sa síce dalo hrať ale remíza bola najpravdepodobnejším výsledkom partie a nakoniec s remízou 4:4 boli spokojní obaja súperi.
 
Presvedčili sme sa, že hrať sa dá s každým, ale aj to, že kapitán to má ťažké, keďže sa otočil priebeh vo viac ako polovici partií. Aj iné zápasy skončili prekvapením, súťaž bude asi veľmi dramatická a o 4 týždne cestujeme na dvojkolo do Košíc.