Logo

1. liga - komentár kapitána p. Pekára

Košice síce bez prvých šachovníc ale podstatne silnejší hlavne vzadu boli v sobotnom zápase veľkým favoritom. No spočiatku to nevyzeralo až tak zle, keďže vyložene na prehru bola len pozícia Mira Medveca s FM Dušanom Treybalom. Šoféri (Pekár, Tropp) čiernymi figúrami udržali remízu a v ostatných partiách sa normálne hralo. Postupne však pribúdali nezdary – Laco Bartek prešiel do nepríjemnej koncovky a podľahol Tomášovi Krakovi (účastníkovi posledného ročníka Superstar) a tiež Lukáš Tropp prehliadol vo vyrovnanej pozícii s Danom Rajňakom materiál. Za prehratého stavu aspoň kozmeticky upravili výsledok remízami Juraj Druska a Tomáš Andráš, naopak Mišo Macko neudržal oslabené biele polia proti Otovi Pejkovi. Po zápase sme navštívili košickú klubovňu a okrem pohostenia pevného sme sa s úspechom vyhli pohosteniu tekutému. (Viď nedeľný výsledok Košíc so Svitom).
Cesta do Michaloviec a ubytovanie bolo v pohode, len nájsť recepčného vyžadovalo detektívne schopnosti. Výdatná večera v jedinej pizérii a nákup zásob na raňajky boli prípravou na večerný bleskový turnaj – vklad 1 €. Poradie: 1. Pekár (cena 3€), 2.Druska (2€), 3. Andráš (1€), ostatní L.Tropp, Bartek a Medvec bez ceny, Michal sa učil na diplomku a Fero robil rozhodcu.
Do miestnosti sme napriek malému blúdeniu ráno došli tak, že domáci ešte neboli na mieste. Nakoniec však za všeobecnej veselosti (Michalovce v sobotu porazili Svit 6:2), rozhodca M.Marcin usadil družstvá, poučil o používaní elektronických hodín a na 3,5 hodiny odišiel. Súper sice bez IM Dovzika má na všetkých šachovniciach vyšší rating ako my.
Začali sme prehrou na prvej šachovnici, kde F.Tropp nenašiel presné poradie ťahov vo výmennej španielke a Š.Mazúr mu už nedal šancu. Rýchlo však kontroval Laco Bartek, ktorý nekryteľnou hrozbou zisku figúry donútil súpera kapitulovať. Následne bola daná za remízu partia Pekár – Gerbery. Miro Medvec bol dosť pod tlakom centrálnych pešiakov súpera a po vniknutí veže na 7.radu partia vyvrcholila kombináciou s vidličkou na kráľa a dámu – prehrávame 2,5:1,5. Lukáš Tropp odmieta ponuku remízy, našťastie opäť vyrovnávame, keď Tomášov súper prekročil v divokej pozícii čas. Do časovej kontroly ešte vyhráva Jurko Druska, keď pretlačil cez centrum skúseného Lašandu a v záverečnej pozícii pozväzovaný súper nemohol odvrátiť veľké materiálne straty. Hoci vedieme 3,5:2,5, obe zvyšné partie sú horšie, Lukášovi súper už remízu nenúka ani neprijíma, Miša trápi ruský veterán Sterčo. Našťastie tu Michal vždy všetko pokryl a súper môže pokračovať v hre len za cenu rizika. Michal sa uspokojil s odrážaním súperových hrozieb a pri prvej možnosti opakovať ťahy súpera odremizováva (drzo sme tvrdili, že už v podstatne lepšej pozícii). 4 body už máme a Lukáš úspešne zjednodušil pozíciu na vežovku s 2 pešiakmi proti 3 na jednom krídle. Súper ho ešte trápil skoro až do holých kráľov, no večnému šachov vežou zozadu už čeliť nemohol a tak v poslednom zápase sezóny víťazíme 4,5:3,5.
Ostatné výsledky sa vyvinuli tak, že Žilina je istý postupujúci, Michalovce nevypadnú a my sme splnili sľub Mariánovi, že skončíme na 5.mieste. Čo je predmetom stávky, si teraz neviem spomenúť.
Treba poďakovať všetkým hráčom za súdržný tím a viacerým aj poblahoželať k výraznému prírastku FIDE ratingu ( Kantorík +27, Druska +25, Motyčáková +19, L.Tropp +19,…).