Logo

30.12.2008 - Predstavujeme Vám - Kaja Turková

Kaja, viacerí Ťa vnímajú ako stálicu na slovenskom dievčenskom šachovom nebi, poniektorí si pamätáme aj Tvoj debut na MSR 2005 vo Vrútkach, kde si oberala o body najväčšie favoritky súťaže. Kto Ťa priviedol k šachu a aké boli Tvoje začiatky?
K šachu som sa dostala dosť čudnou cestou. Teda-chodila som na angličtinu k pani Ivanovej a tam som stretla pána Ivana,ktorý mi povedal, že práve potrebuje dievča do družstiev na Veľkú cenu.Potom som prišla na tréning a začalo ma to baviť, tak som pri šachu zostala.Začínala som potom podobne ako ostatní-tréningy každý pondelok a hlavne veľa domácich úloh 
V roku 2008 si sa vďaka medailovému umiestneniu na MSR zúčastnila dvoch medzinárodných podujatí MEU a ME. Na takýchto podujatiach si už nebola nováčikom, ako sa Ti páčilo a ako si bola spokojná so svojimi výsledkami?
V Murecku bolo perfektné ubytovanie aj strava, ale hrala som tam strašne, takže na MEU spomínam v horšom ako na ME. V Čiernej Hore to bolo úplne naopak- strava aj ubytovanie boli o dosť biednejšie, ale darilo sa mi tam oveľa viac, čo je podstatnejšie.
Aj keď v šachu dosahuješ super výsledky, vieme o Tebe, že si aj výborná žiačka, ktoré predmety v škole máš najradšej a ktoré "nemusíš" ?
Bavia ma jazyky (angličtina a francúzština), dá sa aj geografia a telesná a nemusím fyziku a matiku.
Máš už nejakú predstavu, čo by si v budúcnosti chcela študovať a čím by si sa chcela stať?
Netušííííím (prečo sa ma to všetci pýtajú?!!).Nie, naozaj neviem.

Zostane Ti popri šachu a škole čas na nejaké iné záujmy?
Chodím už len na jazykovku. (Ale na počítač sa vždy čas nájde) 
 
Páči sa Ti atmosféra šachových turnajov? Aké turnaje máš najradšej - mládežnícke alebo dospelácke?
Mám radšej mládežnícke- je tam viac kamarátov . A na turnaj sa teším skoro vždy.
 
Turnajov sa vo väčšej miere zúčastňujú chlapci než dievčatá, ako s nimi vychádzaš? (Rozumieš si s nimi?)
S niektorými vychádzam lepšie , niektorých nemusím. Ale s väčšinou vychádzam v pohode. No niekedy mi idú na nervy , a vtedy som hrozne rada, že v šachu sa nájde aj zopár báb.
 
Na turnajoch Ťa väčšinou sprevádza Tvoj otec, rozumie šachu aj on, alebo si to s Tebou len povinne "odtrpí"?
(No, niekedy si to skôr ja odtrpím s ním). Ale nie, ocino do šachu investuje dosť veľa energie aj peňazí a vždy sa zaujíma o moje výsledky. Vždy sa ma povypytuje, či som nemohla hrať lepšie, a síce tomu až tak veľmi nerozumie, ale snaží sa.
Ako Tvoje turnaje prežíva mama?
Mamka to nejako moc neprežíva, len sa ma povypytuje ako som dopadla, skonštatuje, že som mohla hrať aj lepšie a potom zase rozmýšľa o iných veciach.
Kaja, blíži sa koniec roka, v ktorom si na šachovom poli vybojovala niekoľko medailových umiestnení. Zvykneš si na začiatku nového roka dávať nejaké predsavzatia, ak áno, prezradíš nám aké si si dala minulý rok a či sa Ti splnili a aké budú Tvoje ciele pre rok 2009?
Niekedy si predsavzatia dávam, niekedy nie. Minulý rok som si ich dala veľa a väčšina z nich sa splnila. Tento rok si dám určite tiež, ale ešte neviem aké.
 
A na záver, prezraď nám, čo by si chcela v šachu dosiahnuť?
Jóój, to neviem. Keď som bola menšia, tak som chcela nahrať ELO aspoň 2000, tak sa to hádam raz splní.