Logo

16.12.2008 - Medzinárodný turnaj Olkusz, Poľsko

Veronika
Veronika mala v svojej skupine veľmi silnú konkurenciu. Ona si to neuvedomovala, ale nechýbalo žiadne dievča z top skupiny do 10 rokov v Poľsku. Studenú sprchu dostala už v druhom kole, keď prehrala partiu síce so súperkou o rankingu 1600, ale nepokladali sme ju za silnú konkurenciu. Veronika mala v tej partii pešiaka navyše, ale horší čas, a aktivita bola na strane súperky.
Prvý deň po piatich kolách mala 4 body, a delila 3-4 miesto. Hneď ráno na druhý deň sa stretla s líderkou turnaja (4,5 boda z piatich). Zas si neuvedomila, že mať pešiaka navyše ešte neznamená výhru. Aktivita v krátkych partiách je rozhodujúca. A tak dôležitú partiu o prvé miesto prehrala. V ďalšom kole sa stretla s prvou nasadenou hráčkou turnaja - Murawko Juliou - s ktorou vyhrala  bez problémov. Taktiež všetke partie dokonca. Veronika skončila po deviatich kolách na treťom mieste. Odniesla si hodnotnú cenu  - kuchynský robot. Ako správna budúca "veterinárka s manažérskymi schopnosťami" sa so mnou dohodla, že mi ho predá a za získané peniaze si kúpi misku a šnúru  pre svojeho budúceho psíka, a tiež knižky o psoch...Dá sa povedať, že odchádzala s Poľska šťastná, aj keď neskončila prvá. Nečudo po takom dobrom obchode :) - pozn. autora článku
 
Viktor
Viktorovi sa na začiatku turnaja darilo lepšie ako Veronike. Mal 3 body z troch partii, a Veronika len dva... V 4. kole sa dostal na prvý stôl, ale kvôli rýchlej a nepozornej hre - podložil figúru - prehral. Aj jeho skupina bola veľmi silná - hrali tu všetci najlepší v kategórii 2001 a mladší v Poľsku. Štartovalo až 54 hráčov. Rodičia a tréneri v Poľsku majú problém sledovať hru svojich detí. Hralo sa v obrovskej športovej hale, a samotná hra deti sa dala pozorovať len ďalekohľadom. Teda priebeh partie (a často aj jej výsledok) sme vedeli určiť už podľa toho, ako Viktor rýchlo ťahal rukou.Väčšinou platilo, že keď ťahal rýchlo bolo nám jasné, že o chvíľu skončí a prehrá. Keď sedel kľudne a ťahal pomaly, výsledkom bola výhra. Viktor spravil 5,5 boda s 9 partií a  uhral si  Poľsku 4 šachovú kategóriu a dosiahol tým v Poľsku ranking 1400. Splnil sa mu sen o veľkom aute na diaľkové ovladanie. V poslednom kole prehral a spadol až na 14. miesto. Na šťastie to vysnívané auto na neho počkalo. Deti si vyberali ceny podľa poradia z množstva hodnotných cien /až 22 vo Viktorovej skupine do 8 rokov/. Viktor, ak by aj bol skončil na lepšom mieste, aj tak vby si vybral to isté auto. Za zmienku stojí fakt, že prvá cena bola peňažná.
Mali sme aj dobré ubytovanie. Na budúci rok, keďže my sa na turnaj určite chystáme znova, vieme poradiť aj ostatným záujemcom so Slovenska dobré a lacné ubytovanie v okolí Olkusza.

Všeobecne o turnaji:
 
Na turnaji štartovalo okolo 370 detí s celého Poľska a pár zahraničných účastníkov (niekoľko detí z Azerbajdžanu a Ukrajiny). Bol to už 17. ročník tohoto medzinárodného turnaja, a vidno, že organizátori majú veľké a bohaté skúsenosti s usporiadaním tak veľkých turnajov. Každé kolo začínalo na čas a po každom kole boli výsledky zverejnené na internete, takže rodinní príslušníci, ktorí ostali doma, mali aktuálne výsledky. Navyše, každý účastník dostal veľký mikulášsky balíček. Traja Mikulášovia mali čo robiť, aby stihli obdarovať toľko detí. My si tento turnaj i o rok zaradíme do kalendára. Bol kvalitne obsadený a deti hrali o také ceny, aké iní organizátori na Slovensku neponúkajú.
 
Výsledky turnaja na stránke: http://www.chessarbiter.to.pl/turnieje/t_192/
 
Fotografie z turnaja budú k dispozícii dnes večer vo fotogalérii.