Logo

2.11.2008 - Obzretie sa za MS mládeže vo Vietname

Tento týždeň skončili boje vrcholnej súťaže mládeže – MS v ďalekom vietnamskom Vung Tau. Slovensko oficiálnu výpravu nevyslalo, no napriek tomu sa do tejto pre nás exotickej, ale určite zaujímavej krajiny vybrali dve dievčatá, jednou z nich bola aj zástupkyňa LŠŠ Monika Motyčáková, aktuálna majsterka Slovenska do 16 rokov.
Monika začala fantasticky, keď po úvodnej povinnej výhre hneď v druhom kole nastúpila proti druhej nasadenej hráčke turnaja Repine Varvare a senzácia v podobe Monikinej výhry bola na svete. Žiaľ v tomto trende nepokračovala v tretej partii, keď s domácou hráčkou pokazila vyrovnanú pozíciu v časovke. Napriek prehre Moniku v štvrtom kole čakala prvá nasadená a neskoršia víťazka Paikize Nazi, s ktorou sa Monike partia príliš nevydarila a bola z toho druhá nula. V ďalšej časti turnaja na Moniku doľahla únava a striedala svetlé chvíľky s tými horšími, škoda je najmä strát s papierovo slabšími súperkami, aj keď o slabších na takomto podujatí ťažko hovoriť, najmä ak ide o hráčky bývalého sovietskeho bloku alebo Ázie.
Celkovo Monika získala 6/11, čo je na takomto podujatí solídny výsledok, hoci umiestnenie je o niečo horšie ako jej nasadenie, Monika mala možnosť zahrať si s najsilnejšími hráčkami turnaja a množstvo zážitkov šachových a aj tých nešachových je určite na  nezaplatenie.
Nás, ktorí sme dianie v ďalekom Vietname nedočkavo sledovali prostredníctvom internetu mrzí, že v druhom kole organizátori nezabezpečili fungujúci online prenos, a tak sme si Monikine víťazstvo nad Repinou mohli vychutnať len sprostredkovane. Dodatočne Vám prinášame túto partiu aj s krátkym komentárom Mateja Hrabušu (viď priložený súbor na konci článku). 
.


REPORTÁŽ Z VIETNAMU (píše pani Motyčáková):
25.10. 
Aj naši mladší kamaráti z LSS  bojujú na olympiáde v Poľsku,  držíme prsty, podľa priebežných info  z netu sa im veľmi pekne darí, gratulujeme!!!!!!!!!!!!!.
Sobota- voľný deň.  Včera  6.kolo- SVK  team 0 bodov, Monika 3 zo 6, krajšie by boli 4 zo 6, no ale čo už, včerajšiu časovku  nezvládla, ale budeme bojovať ďalej.
Máme trošku problém  s očami. Monike  deň pred odchodom zo SK diagnostikovali zápal rohovky, máme lieky, upozornili nás , že sa môže objaviť aj na druhom oku. Mysleli sme, že už mame chorobu za sebou a dnes sa objavila aj na druhom,
Dnes sme už od 3hod rannej na cestách. Vietnamec Jano nám pripravil  výlet  a už teraz môžem povedať , že neľutujeme.
Zariadil 15 miestny minibus Mercedes(boli s nami aj 4 ľudia z českej výpravy) aj so šoférom .
Boli sme 260km  smerom na sever  po východnom pobreží , už o 7h sme videli červené piesčité duny v štýle slávnej Sahary. Po vystúpení z auta obklopil nás kŕdeľ detí s podložkami  z linolea  .
Hneď sa dali s nami do debaty, skúšali anglicky , keď sme nereagovali prepli na ruštinu. Nakoniec sme komunikovali v angličtine. Podložky –sánky na piesok a biznis pre vietnamčatá.
Sledovali sme ranný rybolov, prípravu sietí a iné činnosti, výrobu lodičiek - pripomínajúcich škrupinky z orecha, ale sú vyrobene z bambusov a natierané kravským lajnom.
 Videli sme  pamiatky v meste Phan Thiet, hinduist.pagoty, Ho Ci Minovo múzeum s nádhernou záhradou, kostru ryby dlhej 22m a vážiacej 62ton,veže z čias Champa(IX.stor.) krásne pláže Mui Ne, hotelové rezorty, parádne vily ale aj biedne chatrče, obchodíky s mizernou hygienou, proste lesk aj biedu. A všetko to bolo sprevádzané milými ľuďmi, my sme pre nich exotika, mávali , usmievali sa, aj žobrali.
Samozrejme neobišli sme miestny trh,  úzke uličky  plné tovaru, potravín, morských potvor, ovocia a keď ste si mysleli že už sa neprepcháte, oproti vám alebo za chrbtom vytrubuje moped a zrazu zistíte, že sa musíme všetci pomestiť a náležite sa vyhnúť.
Doprava ako som už spomínala, chaos a vytrubovanie, chodia si v protismere, proste ako komu vyhovuje, ale kolíziu sme nezažili. Vytrubovaním upozorňujú na seba aby si dali navzájom prednosť.  Na malom mopede sa vezie  aj 4 členná rodina.
Cez obed sme si oddýchli  v modernej reštaurácii a pokračovali cestou spať po ďalších pamiatkach. Večerali sme už v našom hoteli.
Cesty boli po výdatných dažďoch v niektorých častiach zanesené pieskom , mosty a bolo ich dosť ,už tiež potrebujú údržbu. Počasie nám prialo, bolo zamračené, ale nepršalo, takže až na to vlhko v pohode.
Pokúsim sa poslať zase nejaké foto, v červenom tričku je náš dobrodinec Jano-TruongTan Than
Zatiaľ jedine negatívum organizácie MS je  net, ktorý stále vypadáva.

24.10.
Zajtra rano o 3hod sa chystame na vylet s tym vietnamcom Janom, pozriet pust, 120km od  Vung Tau a musime tam byt zavcasu aby sme sa neupiekli, okrem toho by sme mali uveidiet nejakeho budhu a este neviem co, tak potom napisem, ci to malo vyznam.
Od vcera vecera nas sprevadzju monzunove dazde, zatial ich sledujeme len z hotelovej izby, som zvedava ako to zvladneme v terene , mame len dazdnik a ci pomoze neviem. Tak cauko a dalej drzte palce! Jarmila
23.10.
Pozdravujeme Vas v Ruzomberku aj LSS a dakujeme , ze na nas myslite.Ak sa bude dat samozrejme posleme este fotky mame ich neurekom, ja som uz nakupila somarin, okolo hotela sa motaju ti chudaci , no a nepodpor ich. Taka tetuska stara chodi s ovocim, no nemozem stale kupovat od nej, nestihame konzumovat, na hoteli mame tiez ovocie. Odfotila som ako vlaci ten tazky naklad.
Dnes sa zamracilo, ale teplo je stale, vetrisko fici dalej, v ktorysi den dokonca aj prsalo, ale to tak za 5min zlialo a o chvilu bolo po dazdi. Flora je tu krasna, sama zelen a kvety. Z hotelovej izby mame vyhlad na horu, kde sa nachadza socha Krista 31m vysoka, zacali ju v 1972 stavat, ale az 1994 ju dokoncili po 2 rokoch intenzivnych prac(asi ako nas KD A.Hlinku)a bola urobena rucne bez akejkolvek techniky alebo mechanizacie.
Monike sa zadarilo s Mexicankou.
22.10.08
Cestovanie bolo dost umorne, dva dni sme vlastne nespali, Uz z Viedne 17.10.meskal odlet 3hodiny,odlet bol az o 13h, do Taiwanu sme leteli cez Abu Dhabi (pri Dubaji), kde sme 1hod cakali v lietadle- tankovali, z lietadla sme nevystupovali. V Taj Pej sme pristali 18.10. rano o 9h miestneho casu. Povodny let do Vietnamu sme deta nestihli a cakali sme na dalsi.Na hotel sme sa dostali vecer 21h.
organizacia je poriadna , strasne vela dobrovolnikov, snazia sa nam vo vsetkom vyhoviet, otvar. cer.bol uzasny, je to tu asi narodny sviatok.
Hotel nema chybu , az na vonkajsiu klimu, ale uz si pomaly zvykame, voda v bazene aj v mori je ako caj. Stale fuka dost silny vietor, tak ten to zmiernuje .
Vcera sme sa zobrali aj do mesta pesi, ale to nemas sancu, vratili sme sa z pol cesty, premavka cim dalej hustejsia a tym aj smog, do toho dusno. Tak sme dnes vzali taxik, ale prrejst na druhu stranu, hotove umenie, ziadne pravidla, chaos a chaos. Parada susedi s biedou, niektore tie ulice , aj sme sa bali ist po nich. Co sa tyka cien, su nizsie ako u nas.
Problemy su s netom, stale nas vyhadzuje, toto je uz asi 20 pokus, dufam ze sa konecne zadari.
Vyhladal si nas Slovakov jeden Vietnemec, ktory pre 20 rokmi zil v Hrinovej. Chce nam poukazovat Vietnam, ak sa to podari, budem mat co rozpravat, lebo uz teraz mame tolko zazitkov, az az.
Inac Monika dnes 0bodov, citi sa unavena, tak neviem ,ako to pojde dalej., ale je rada. ze si mohla zahrat s majsterkou sveta aj s Repinou. My ani nehrame a dolahla na nas unava asi z tych nespocetne vela zazitkov, podnebia atd.
Koncim nabehol net.
Vsetkych VAS POZDRAVUJEME A DAKUJEME ZA PODPORU   Jarmila :–)))

Dokumenty na stiahnutie