Logo

Belaja Ladja 2017 aj s našou účasťou

[pridané: 02.06.2017]

Report zo Soči 7:

Pred predposledným kolom sme sa konečne vyšvihli do 1. polovice turnajovej tabuľky, čo bolo badať aj na celkovo zlepšenej atmosfére v tíme. Každopádne boli sme bojovne naladení a chceli sme vyhrať aj ďalší zápas. To sa asi prejavilo aj v tom, že sme odohrali dokopy asi najdlhší zápas v turnaji. Tentokrát sa ako prvá napokon vrátila Maťa. So súperom odohrala obojstranne korektnú partiu v Anglickej, ktorá sa skončila opakovaním ťahov v pešiakovej koncovke - 0,5:0,5. Horšou správou bola referencia o zvyšných partiách, kde sme mali 2x kvalitu menej. Po Mati dohrala Katka, v ktorej pozícii sa kvalita menej ukázala ako rozhodujúca materiálna nevýhoda - 0,5:1,5. Po analýze sme dlho nečakali a približne naraz prišli Jakub aj Marek, obaja s polovicou bodu, takže konečný výsledok bol 1,5:2,5 v prospech súpera z Vladimirskej oblasti. Jakub partiu rozohral veľmi dobre, súpera dostal do pozície, kde ho mohol bez rizika prehry dlho trápiť, žiaľ spotreboval pri tom príliš veľa času, tak sa radšej uspokojil s remízou. Marekovi sa naopak zahájenie vôbec nepodarilo a v strednej hre sa ocitol vo veľmi pozične nepríjemnej situácii, ktorá viedla k strate kvality. Marekovi sa však znova podarila vykúzliť v prehratej pozícii určitá protihra, ktorá viedla k určitým nepresnostiam súpera a konečnej remíze, čo bolo vzhľadom na priebeh partie naozaj maximum. Konečný výsledok nás napokon neoberá o možnosť zabojovať o uspokojivé konečné umiestnenie, bude ale treba poriadne zabojovať na všetkých šachovniciach. Náš posledný súper pochádza opäť zo strednej Ázie - z Kirgizska. 

 
Nešachový program sme strávili návštevou miestnych obchodov a pláže. Poniektorí sa opäť posťažovali, že im to ubehlo príliš rýchlo a žeby ešte chvíľu ostali, ale teda že šachy by už hrať nemuseli smiley.

 

Report zo Soči 6:

V druhom dvojkole sme konečne zúročili našu bojovnosť a po výbornom bodovom zisku sme sa vyšvihli do 1.polovice turnajovej tabuľky. V doobednom kole nás čakali hráči Omskej oblasti. Zápas prebiehal veľmi vyrovnane, ako prví skončili súrodenci Janíkovci, keď Katkino prehliadnutie figúrky napravil postupným prehraním súpera Marek - 1:1. Po nich sa skončila partia Jakuba, ktorý konečne zabodoval aj s bielymi farbami, využil nepresnosti súpera a pridal ďalší náš bod - 2:1. Potom sme tradične dlhšie čakali na Maťu. Tá sa napokon vrátila so ziskom polovice bodu, keď súpera nedokázala prehrať v trochu lepšej 4-vežovej koncovke. Zápas tak nakoniec skončil našim víťazstvom 2,5:1,5

 
Žreb ďalšieho kola nás poslal do jednej z najvýchodnejších zemí Ruskej federácie - Sachalinskej oblasti. Pred zápasom sme mali veľké ambície - vyhrať aspoň s 3 bodmi, čo sa nám nakoniec podarilo nad očakávanie dobre. Ako prvá dohrala Katka, ktorá sa po niekoľkých prehrách konečne otriasla a nedala svojej súperke šancu - 1:0. Pekné, ucelené partie s postupnou realizáciou pešiakov navyše odohrali Marek aj Jakub a tak sme s priebežným výsledkom 3:0 a spokojnosťou so splnením dnešného plánu mohli pokojne čakať na Maťu. Tá nás napokon potešila dobrou správou, keďže tentokrát trochu lepšiu 4-vežovú koncovku doviedla do víťazného konca a tak sme zaznamenali najlepší možný výsledok - 4:0. Maťa sa síce v tejto partii pokúsila vyhrať našu súťaž o najhorší ťah turnaja, ale keďže súper jej zdatne zasekundoval, tak nás to už len počas analýzy spoločne pobavilo.
 
Priebežne sa teda nachádzame na solídnom 33. mieste a sme v kontakte s priečkami, pri ktorých by sme mohli hovoriť o tom, že sme absolvovali úspešný turnaj. V ďalšom kole nám žreb prisúdil družstvo Vladimirskej oblasti, ktoré bolo nasadené až za nami, takže opäť by sme mohli mať dobré šance vylepšiť náš bodový zisk. Držte nám palce!
 

Report zo Soči 5:

V 5. kole sme dostali nižšie nasadený tím Severného Osetska a žiaľ opäť nám zápas nevyšiel podľa našich predstáv. Ako prvá dohrala Katka, ktorá si nevedela poradiť s iniciatívou súperky na kráľovskom krídle a napokon musela veľmi rýchlo skloniť svojho kráľa - 0:1. Tentokrát ako druhý dohral Marek. Odohral v určitom zmysle strašnú partiu, v ktorej preukázal neznalosť obľúbených zbraní svojich klubových spoluhráčok - keď po 1.e4 e5 2.Jf3 Jc6 3.Sc4 Jd4 zobral nie jazdca, ale pešiaka... Po pár ťahoch skončil s dvoma figúrami menej, ale našťastie tu začal ukazovať že z neho rastie veľmi dobrý hráč, nerezignoval a súperovi komplikoval hru až do takej miery, že v koncovke, kde mal ešte určitý materiál navyše (figúru proti dvom pešiakom) radšej ponúkol Marekovi remízu, ktorý ju správne prijal (pozícia bola stále prehratá) - 0,5:1,5. Mrzieť nás môže akurát to, že podľa predvedenej výkonnosti sme mali mať z tejto partie celý bod. Ako tretí skončil Jakub, ktorý si udržal perfektné skóre s čiernymi - 1,5:1,5. Jakub tentokrát nemusel nič vymýšľať len postupne uplatnil materiál navyše, ktorý mu súper bez nejakého zjavného dôvodu a kompenzácie obetoval. Ako posledná znova skončila Maťa, ktorá odohrala náročnú partiu s ratingovo silnejšou súperkou. Počas partie sa žiaľ presvedčila, že výstavba, ktorú volí proti Francúzkej obrane je veľmi komplikovaná a ľahšie sa predsa len hrá čiernemu. Maťa krátko po zahájení stratila pešiaka, ktorého napokon súperka v koncovke uplatnila k výhre a tým zavŕšila víťazstvo svojho tímu - 1,5:2,5. Každopádne turnaj nám ukazuje veľa oblastí, ktoré možno zlepšovať a ako ďalej výkonnostne rásť.

 
Poobede sme si chceli trochu od šachov oddýchnuť a prísť na iné myšlienky, tak sme si program spríjemnili návštevou hotelovej pláže. Počas cesty z pláže z nášho tímu zaznievali slová, žeby tu ostali kľudne aj dlhšie ako do piatku, ale našťastie (pre vedúceho výpravy) víza túto možnosť neumožňujú smiley.
 
Ako to už býva, v polke turnaja treba bilancovať a začať prehodnocovať turnajové ciele. Momentálne je veľmi nepravdepodobné, žeby sa nám podarilo uskutočniť náš tajný predturnajový cieľ - skončiť lepšie ako bolo naše nasadenie, takže pred dnešným kolom sme si povedali, že chceme skončiť aspoň v 1. polovici tabuľky. Na 50% bodov nám chýba +1,5 bodu, čiže cieľ pre dnešné dvojkolo je získať 5,5/8, čo nebude práve jednoduché. Každopádne zatiaľ nás bojovná nálada neopúšťa a nepriaznivý vývin turnaja sa pokúsime zvrátiť už v nasledujúcom kole proti hráčom Omskej oblasti.  
 

Report zo Soči 4:

Počas 3. hracieho dňa sme zažili prvé dvojkolo turnaja, ktoré nás presvedčilo, že žiadny súper nebude ľahký. V doobednom kole sme narazili na zástupcov Khanty-Mansijsku. Ako prvá skončila Marekova partia. Marek premeškal určité šance na pomerne veľkú výhodu počas strednej hry, v koncovke však už mal navrch súper, takže konečný polbod bol pre nás napokon dobrý - 0,5:0,5. Ako druhý skončil Jakub, ktorý od súpera dostal darček v podobe figúrky, ktorú postupne zrealizoval k výhre - 1,5:0,5. Nasledovala pekná výhra Katky, ktorej papierovo trochu silnejšia súperka v prehratej pozícii spadla na čas - 2,5:0,5. Ako posledná klasicky skončili Maťa. Opäť sa žiaľ vrátila smutná, keďže prehrala veľmi nádejne vyvíjajúcu sa partiu. Konečné skóre bolo teda napokon 2,5:1,5 v náš prospech.

 

Poobedné kolo nám prisúdilo po prvý krát súpera mimo Ruska - zástupcov Kazachstanu. Zápas mal podobný priebeh ako doobedu, tentokrát sme ale za kratší koniec ťahali my. Prvý opäť skončil Marek, ktorý dosiahol rovnaký výsledok ako doobedu. Tento polbod bol ešte lepší ako ten predchádzajúci, lebo partia vyzerala dlho veľmi zle a vyvinula sa do koncovky s kvalitou menej. Marek ale našťastie súperke dokázal, že jazdec je veľmi zákerná figúra a postupne sa mu podarilo zo šachovnice odstrániť všetkých pešiakov a remizovať - 0,5:0,5. Ako druhý skončil Jakub, ktorému sa tiež partia príliš nevydarila. Po otvorení prehliadol v lepšej pozícii medziťah súpera, po ktorom žiaľ rezignoval a partiu ľahko prehral - 0,5 - 1,5. Tento výsledok nás mohol trochu mrzieť, keďže analýza ukázala, že pozícia bola stále veľmi hrateľná a od prehry mala mať ešte veľmi ďaleko. Podobne dopadla Katka, ktorá akokeby hrala obrátenú partiu z doobedu a súperke ľahko podľahla - 0,5:2,5. Najväčším pozitívom zápasu tak bolo to, že sa konečne chytila Maťa, ktorá využila súperovo prehliadnutie figúry a získala svoj prvý bod - 1,5:2,5.

Celkovo sa v polke turnaja nachádzame v strede štartového pola so ziskom 7 zo 16 možných bodov. Nikto z našich hráčov príliš nevyčnieva, ani príliš nezaostáva - Marek, Katka a Jakub majú po 2 body, Maťa má 1 bod. V 5.kole nás čaká tím Severného Osetska, ktorý má silnú hráčku na 1.šachovnici a hráčov s nízkym ratingom na zvyšných troch. Ako sme sa však presvedčili v posledných kolách každý bod si budeme musieť zaslúžiť dobrou hrou. Každopádne sme prichystaní zabojovať a posunúť sa smerom k vyšším poschodiam turnajovej tabuľky!  

 

Report zo Soči 3:

V druhom hracom dni sme absolvovali ťažký zápas s tretím nasadeným družstvom Novosibirska. Síce sme sa presvedčili, že hrať sa dá proti každému, ale na bodový zisk bude treba pridať. Ako prvý skončil Marek, ktorý po dobre zvládnutom zahájení žiaľ prehliadol pomerne jednoduchý dvojitý úder, po ktorom už nemalo zmysel pokračovať.. 0-1. Keby bolo povestné "keby", tak sa mohla hrať pre Mareka príjemná koncovka s aktívnou vežou na 2. rade. Doobedný čas "navyše" sme vyplnili tréningom, ktorý dúfajme že sa zúročí už v nasledujúcich kolách. Ďalšie partie skončili až po úpornom niekoľkohodinovom boji. Ako druhý svoju partiu skončil Jakub, ktorý sa v približne rovnej koncovke rôznofarebných strelcov a jedného páru veží prestal orientovať a súpera nechal hrať až pokiaľ to nevyhral.. 0-2. Dievčatá skončili približne v rovnakom čase, obidve žiaľ neúspešne. Katka sa v podstate proti silnej súperke postupne porazila sama, Mati žiaľ partia opäť príliš nevyšla, s čiernymi sa jej nikdy tak úplne nepodarilo vyrovnať a súper napriek určitým nepresnostiam postupne svoju partiu doviedol do pre nás neúspešného konca.. 0-4. 

V ďalšom kole sa presunieme z Novosibirska trochu severnejšie do častého miesta šachových podujatí Khanty-Mansiska. Tentokrát budeme favoriti my, tak dúfame, že si trochu napravíme náladu.     

 
Počas nášho pobytu sme sa už stretli s niekoľkými čudnými vecami (podľa stereotypu o Rusku? :) ), našťastie nepríjemne pôsobil zatiaľ len náhodný nočný (o 23:00) ohňostroj pred dnešným dvojkolom, ktorý bezpečne zobudil celé šachové osadenstvo hotela.
 
 

Report zo Soči 2: Takže máme za sebou úspešné 1.kolo. Našťastie hráči Ivanovskej oblasti svojou výkonnosťou neprekvapili a hrali približne na úrovni svojich ratingov. Jakub a Katka dostali od svojich súperov darčeky v podobe materiálu a ľahkých partií (žeby sa im chceli súperi takto poďakovať za naše klúčenky a tričká? smiley ), Marek a Maťa prešli postupne do približne rovných koncoviek, o ktorých sme tušili, že ich budú domáci hráči hrať dobre. Našťastie Marek svojho súpera prehral a získal potrebný tretí bod, Maťa žiaľ dlho pomerne ľahko remízovú koncovku nakoniec aj v dôsledku nedostatku času prehrala. Večer sme strávili návštevou miestnych obchodov, po ktorej sme zistili, že miestna čokoláda chutí niektorým lepšie ako hotelová večera, takže pre budúcnosť budeme musieť postupnosť určitých krokov trochu poupraviť.

V 2. kole nás čakajú hráči Novosibirskej oblasti s hudobníckou súpiskou (Prokofiev, Bernstein..) a výraznou elovou prevahou na 2. - 4. šachovnici. Ale určite svoju kožu nepredáme lacno, držte nám palce!

Report zo Soči 1: Takže úspešne sme zahájili turnaj. V 1.kole máme hráčov Ivanovskej oblasti, ku ktorým sme samozrejme nič nenašli, takže príprava bola len tréning na všeobecnú tému zahájení. Organizátori nás trochu nepríjemne prekvapili tým, že v hracej miestnosti môžu byť len hráči, takže fotky z turnaja z našej produkcie veľmi pravdepodobne nebudú. Takisto sa turnaj nehrá na žiadnych onlinoch, takže správy o našich výkonoch budete mať asi len z týchto reportov smiley. Inak hotel aj strava sú fajn, počasie a prostredie tiež ujdú, problémom je akurát pripojenie na internet, ale to dáko prežijeme.