Logo

3.liga - prvé víťazstvo s Mladosťou Žilina C

LŠŠ jun. – Mladosť Žilina C 4,5:3,5
Na zápas sme nastúpili doteraz v najsilnejšej zostave. Naopak, súperovi chýbali niektorí šachisti z prvých šachovníc. Naša snaha bola zápas vyhrať.
O tom, že so súperom to nebude také jednoduché, sa hneď na začiatku presvedčil Roman Hroš. Vyšiel z otvorenia veľmi zle. Zdá sa, že tam uhrať hoci len remízu bude skôr vecou hrubej chyby súpera. Tomáš Adamčiak sa snažil hrať aktívne. Nemyslel však na obranu a pravdepodobne rozhodujúca chyba prišla už 13. ťahu. Potom minul na nasledujúce ťahy veľa času v snahe zachrániť partiu. Na prvej šachovnici Štefan Galovič dostal Jerguša Pecháča. Jerguš s bielymi figúrkami zvolil ostré otvorenie a vedeli sme, že náš hráč to nebude mať dnes ľahké. Jedine na poslednej šachovnici si od začiatku lepšie staval figúrky Miro Medvec proti mladému Šustekovi. V tejto partii sa ukázalo, že kvalita hráčov je na rôznej úrovni a jeho súper nehrá dostatočne dôrazne ani presne . Mišo Tomčík sa snažil hrať aktívne s cieľom vyhrať. Nič iné mu ani nezostávalo pri takomto vývoji zápasu. Rýchly priebeh mala partia Goga - Marián Petráš. Súperi vymenili dámy a hra prešla do lepšej koncovky pre čierneho (no určite nie vyhratej). Prehráva Tomáš Adamčiak i Roman Hroš, stav 0:2. Znižuje Marián Petráš 1:2. Ondrej Mráz sa snaží tlačiť svojho súpera, podarilo sa mu otvoriť stred (súper hral bez rošády) a so súperom začína byť zle nedobre. Miro Medvec vyhráva po hrubej chybe súpera 2:2. Ondro vyhráva partiu a stav z 0:2 otáčame na 3:2 v náš prospech. Blížia sa časovky. Šustek na druhej šachovnici urobil hrúbku, prichádza o centrálneho pešiaka a zrazu všetky figurky Adama Kerdíka hrajú, navyše dáma vnikla do súperovho tábora. Prvú šachovnicu obkolesili hráči, ktorí už dohrali.  Galovič prehliada vo veľkej časovej tiesni taktickú záchranu a prehráva 3:3. Po časovej kontrole ponúka súper Mišovi Tomčíkovi na 7 šachovnici remízu. Mišo čaká ako sa vyvinie partia Adama Kerdíka. Adam získal ďalšieho pešiaka a partiu by mal vyhrať. Miša kapitán presvedčil, aby zobral remízu. V poslednej hranej partii Šustek stráca nervy a robí chyby, partiu prehráva. Vyhrali sme prvý zápas v 3. lige! 
Vyzdvihol by som  výkon Ondra Mráza. Hral spoľahlivo a mohlo sa na neho družstvo spoľahnúť. Marián Petráš včas vrátil družstvo do hry, čo malo pozitívny vplyv na priebeh zápasu. Veľmi dobre pôsobil na družstvo Mišo Tomčík a prijatie remízy bolo z hľadiska výsledku rozhodujúce. Forma sa vracia Adamovi Kerdíkovi, veľmi trpezlivá hra priniesla svoje ovocie. Prišli víťazstvá a vracia sa späť sebadôvera. Podiel na víťazstve má aj Štefan Galovič, ako aj všetci hráči. Celé družstvo hrá viac v pohode, keď pred zápasom všetci nastupujú s cieľom vyhrať alebo minimálne neprehrať svoju partiu a je to v ich reálnych silách.

Juraj Ivan