Logo

Ukončenie rýchlej hry v partiách bez pridávania času

Najskôr aké druhy šachu poznáme:

  • vážne partie

  • rýchly (rapid) šach – čas viac ako 10 minút a menej ako 60 minút pre každého hráča

  • bleskový šach – čas 10 minút alebo menej pre každého hráča

Partie sa môžu hrať:

  • s pridávaním času

  • bez pridávania času

 

Pre vážne partie a partie rýchleho šachu bez pridávania času je v pravidlách venovaná SMERNICA III. Partie bez pridávania času vrátane Ukončenia rýchlej hry články III.4, III.5, III.5.1, III.5.2, III.5.3, ktoré citujem:

III.4 Ak hráčovi, ktorý je na ťahu, zostalo na hodinách menej ako dve minúty, môže požadovať, aby sa pre oboch hráčov zaviedol režim s možným hromadením času s časom naviac 5 sekúnd. Toto znamená ponuku remízy. Ak je odmietnutá a rozhodca súhlasí s touto požiadavkou, hodiny sa potom nastavia s týmto časom naviac; súper dostane ďalšie dve minúty a partia potom pokračuje.

III.5 Ak sa neuplatňuje článok III.4 a hráčovi, ktorý je na ťahu, zostalo na hodinách menej ako dve minúty, môže reklamovať remízu pred spadnutím svojej zástavky. Privolá rozhodcu a smie zastaviť šachové hodiny (pozri článok 6.12.2). Môže reklamovať na základe toho, že jeho súper nemôže vyhrať normálnymi prostriedkami a/alebo jeho súper nevyvíjal žiadne úsilie vyhrať normálnymi prostriedkami.

III.5.1 Ak rozhodca súhlasí s tým, že súper nemôže vyhrať normálnymi prostriedkami alebo súper nevyvíjal žiadne úsilie vyhrať partiu normálnymi prostriedkami, prehlási partiu za nerozhodnú. Inak odloží svoje rozhodnutie alebo zamietne reklamáciu.

III.5.2 Ak rozhodca odloží svoje rozhodnutie, súperovi môžu byť pridané dve minúty a partia pokračuje, podľa možnosti za prítomnosti rozhodcu. Rozhodca vyhlási konečný výsledok neskôr počas partie alebo čo najskôr po spadnutí zástavky ľubovoľného z hráčov. Prehlási partiu za nerozhodnú, ak súhlasí s tým, že súper hráča, ktorému spadla zástavka, nemôže vyhrať normálnymi prostriedkami, alebo s tým, že nevyvíjal dostatočné úsilie o výhru normálnymi prostriedkami.

III.5.3 Ak rozhodca zamietol reklamáciu, súperovi budú pridané dve minúty.

Ako to zvyčajne prebieha v praxi (to isté sa stalo na turnaji v Poľsku):

Hráč, ktorý je na ťahu, zistí, že má lepšiu pozíciu. Zastaví hodiny,  privolá rozhodcu  a reklamuje remízu na základe toho, že jeho súper nemôže vyhrať normálnymi prostriedkami. Teda hráč si je vedomý, že má vyhratú partiu, ale spadol by na čas. Rozhodca pokiaľ nie je pozícia úplne jasná, väčšinou odloží svoje rozhodnutie, nechá pokračovať v partii a sleduje vývoj na šachovnici. O výhru na šachovnici sa musí pokúšať hráč, ktorý chce partiu vyhrať, teda nestačí len ťahať ťahy, ktoré zhoršujú ešte jeho postavenie, vedú k materiálnym stratám a je zjavné, že hráč chce iba zhodiť súpera na čas. Rozhodca vyhlási konečný výsledok počas partie alebo čo najskôr po spadnutí zástavky. To isté sa stalo v partii nášmu hráčovi v Poľsku. Rozhodca odložil rozhodnutie, náš hráč, ktorý chcel vyhrať partiu pred očami rozhodcu ťahal ťahy, kde stratil pešiakov (mal už o figúrku menej) a nemohol partiu vyhrať normálnymi prostriedkami, iba ak na čas. Avšak podľa III.5.2 (červené vety), môže prehlásiť partiu za remízu dokonca aj po páde zástavky. Čiže dôležité je, ako prebiehala partia od doby reklamácie po ukončenie. Ak hráč s dostatkom času strácal materiál a jeho jedinou snahou bolo vyhrať na čas, zvolil najnevhodnejšiu stratégiu, lebo vyhrať to nemohol nikdy (rozhodca remízu môže dať kedykoľvek aj po páde súperovej zástavky), ale mohol dostať mat alebo urobiť nemožný ťah a prehrať.

Rozhodca prehlásil partiu za remízu.  Neznalosť pravidiel viedla k tomu, že náš hráč sa cítil veľmi poškodený.

Poučenie

Vo vážnej partii a v partii rýchleho (rapid) šachu nemusí hráč vyhrať partiu zhodením súpera na čas. Pokiaľ hráč (súper) pozná pravidlá, má pri materiálnej prevahe a včasnom reklamovaní remízy veľkú šancu dosiahnuť remízu. Tu má rozhodca „veľkú“ moc prehlásiť výsledok partie a jeho rozhodnutie je konečné. I nám sa môže stať, že máme partiu na šachovnici vyhratú, ale odhadneme, že v stanovenom čase nedáme súperovi mat. Môžeme zastaviť hodiny, privolať rozhodcu a  požiadať o remízu.

Je ale iná situácia, ktorá sa nám tiež stala. Náš hráč chcel partiu vyhrať a nestačil dať mat do vypršania svojho času. Mohol remizovať napr. večným šachom, ale on chcel vyhrať. Súperovi ostal pešiak, teda matujúci materiál a partiu náš hráč s dámou a pešiakmi viac prehral na čas. Tu je vhodné súperovi zobrať posledného pešiaka a partia po spadnutí zástavky skončí remízou – súper má len kráľa.

Poprosím pri ústnych protestoch, čo možno najpresnejšie informovať trénera (vedúceho). V tomto prípade bolo dôležité, že rozhodca odložil rozhodnutie, sledoval partiu a náš hráč stratil pred jeho očami ďalší materiál. Na výhru hral súper.

Príloha:

https://www.chess.sk/download/dokumenty/1495111776Pravidla_sachu_FIDE_platne_od_Jul-01-2017_po_atenskej_Prezidentskej_rade_v_Mar-2017_cislovane_podla_anglickych_pravidiel.pdf