Logo

11.10.2008 - Liptáci vyrazili na turnaj do Malaciek

Počet obyvateľov: 17 tisíc
Zaujímavosti: Prvé zmienky o Malackách

Aby sme sa dostali k najstaršej písomnej zmienke o Malackách, musíme sa vrátiť do roku 1206. V tom čase uhorský kráľ' Ondrej II. začal parcelovať pre svojich verných veľmožov, ktorí mu pomáhali vo vojnách, pohraničné neobývané územie "konfinium". Ležala v ňom malá osada, vari to bolo iba niekoľko chatrčí - či polozemníc, ktorej sa hovorilo "osada pri Malinskom potoku - v listinách Maliscapotoca".

V tom istom roku daroval Ondrej II. kus pohraničného územia, v ktorom sa nachádzal majetok (praedium) Cheturtukchyel (Četurtükhel-Štvrtok) vernému vazalovi Alexandrovi z rodu Hont-Poznan. V darovacej listine sú uvedené značky, ktoré vyznačovali hranice darovaného panstva. Jednou z nich bola aj spomínaná osada "pri Malinskom potoku Maliscapotoca". Listinou z roku 1231 mu daroval ďalší kus zeme, ktorá súvisela s predchádzajúcim darovaným územím a nazývala sa Malučká-Maluchka. Tento názov sa stal i názvom osady pri Malinskom potoku. Do novo darovaného územia patrili pravdepodobne i Gajary a Kostolište.

Z osady Malučká sa postupom času vyvinulo stredisko konkurujúce Štvrtku, v ktorom bolo už v čase darovania mýto - bola to trhová osada. Územie sa pomaly zaľudňovalo. Medzi novovzniknutými osadami začala dominovať stará osada pri Malinskom potoku, pre ktorú sa časom udomácnil názov Malaczka - Malacky.

A ako vyzerá erb mesta ?
Erb mesta Malacky tvorí v modrom štíte pod strieborným kaštieľom a zeleným stromom bežiaci strieborný diviak.

Malacky v rozličných obdobiach používali rôzne modifikácie erbu, ktorý sa postupne vyvíjal až do súčasnej podoby. Podľa interpretácie popredného heraldika a genealóga prof. Jozefa Nováka predlohou erbu je pečatidlo z roku 1577. S otázkou erbu je úzko spätá aj otázka vzniku názvu mesta, ktorá je však sporná a v súvislosti s ňou je známych niekoľko teórií.
Jedna z teórií hovorí o súvislosti názvu Malacky s maďarským slovom "malac" - svinka, resp. "malacka“ – prasiatko. V okolí sa totiž nachádzalo množstvo diviakov a konalo sa tu veľa poľovačiek.
Druhá teória odvodzuje názov Malacky od slova "mláky" a vychádza z toho, že na pôde mesta boli kedysi rozsiahle močariská. Osadu, ktorá na tomto mieste vznikla, si ľud nazval "Mláky", z čoho neskôr vzniklo pomenovanie dnešných Malaciek.
Podľa tretej teórie súvislosť pomenovania mesta by sa mohla hľadať i medzi názvom obce z najstarších prameňov (Moluchka) a medzi názvom potoka Malina. Za zmienku stojí i teória spomínaná v Spolku záhorských akademikov (SZA) v roku 1942, podľa ktorej sa vyskytoval aj názov "Mlaky" ako názov miesta, kde sa mlátilo. Lingvistický výskum ju dokonca uprednostňuje (prof.. J. Ondruš).

Dokumenty na stiahnutie